Sprintster Privalova sterk op de horden

Atlete Irina Privalova heeft gisteravond verrast met haar overwinning op de 400 meter horden tijdens de Golden-Leaguewedstrijd in Monaco. Zij versloeg met een persoonlijk record van 54,06 seconden onder anderen de snelste vrouw van dit seizoen, de Amerikaanse Sandra Glover. De 31-jarige Privalova is van oorsprong een sprintster. Ze won bij de Olympische Spelen van 1996 de bronzen medaille op de 100 meter.

Privalova besloot over te stappen op de 400 meter horden, nadat ze jaren met blessures had gekampt. Tijdens de WK indoor in 1997 scheurde ze een hamstring. Afgelopen winter testte ze uit of het hordennummer iets voor haar was. Bij de Russische kampioenschappen kwalificeerde ze zich deze maand voor Sydney met een tijd van 54,21. In Monaco liep ze pas haar vierde wedstrijd op deze afstand.

Bernard Barmasai kwam op de 3.000 meter steeple tot een beste wereldprestatie van 8.02,76. De Keniaanse wereldrecordhouder versloeg in de eindsprint de Marokkaan Brahim Boulami, tot dan aanvoerder van de ranglijst van dit jaar. De Nederlander Simon Vroemen, die zich al eerder voor de Olympische Spelen kwalificeerde, stapte halverwege uit de wedstrijd. ,,Ik had totaal geen macht. Ik snap hier niets van, want ik voelde me voor de wedstrijd ontzettend sterk. Misschien heb ik meer rust nodig om in vorm te komen'', zei Vroemen.

De 100 meter bij de mannen won wereldrecordhouder Maurice Greene in een tijd van net boven de tien seconden, 10,01. Bij vrouwen ontbrak de olympische favoriete Marion Jones op de sprint. Ze bleef in Amerika om te trainen. Inger Miller werd eerste in 10,91. Na Monaco hebben nog zes atleten kans op de hoofdprijs in de Golden League. Wie vijf van de zeven wedstrijden wint, mag meedelen in de jackpot van vijftig kilo goud. Er resteren nog twee wedstrijden: komende vrijdag in Brussel en de finale op 1 september in Berlijn.

De overgebleven kanshebbers zijn: Maurice Greene (100 meter), Hicham el Guerrouj (1500 m), Ali Saidi-Sief (3000/5000 m), Gail Devers (100 m horden), Tatjana Kotova (ver) en Trine Hattestadt (speer).