Sparta vertrouwt weer op eigen jeugd

Hoewel het bescheiden Sparta de afgelopen maanden slechts kon winkelen in de eerste divisie en daar alleen Monteiro van Dordrecht `90 ophaalde, mikt trainer Dolf Roks op een hogere klassering dan de dertiende plaats van vorig seizoen.

Gisteravond toonde Sparta op het nu geheel gerenoveerde Kasteel twee gezichten in de amusante seizoensouverture tegen Roda JC. De artistieke en frivole aanvalslinie moet dit seizoen de verdedigende beperkingen compenseren en in het duel met Roda slaagde Sparta daar ternauwernood in. Met een 2-2 gelijkspel kregen de Limburgers iets te weinig, maar de leukste voetballers droegen gisteravond een Sparta-shirt.

Ongetwijfeld zal Sparta-coach Roks de pas 20-jarige Boukhari in uitwedstrijden wel eens aan de kant laten. Maar voor eigen publiek moet Roks de Marokkaan altijd opstellen, want Boukhari dartelt nog met de hartstocht van een junior over het veld. Vorig seizoen baarde de linksbenige aanvaller opzien met cruciale doelpunten tijdens de paar invalbeurten, die hem werden gegund. Roks geeft Boukhari een vrije rol, al beschikt de speler over de klassieke bewegingen van een echte linksbuiten.

De matige Roda-back Senden zal er niet rouwig om zijn geweest dat hij Boukhari na zijn gele kaart nauwelijks meer tegenkwam. De acties van Boukhari hebben nog te weinig rendement en volgens Roks is het grote talent te dromerig. ,,Als pure liefhebber geniet ik ook van het spel van Boukhari'', zei de pas 37-jarige trainer van Sparta. ,,Maar Nourdin zal ook zijn verdedigende taken moeten uitvoeren, dat vergeet hij nog wel eens. Maar het is natuurlijk een genot om naar die jongen te kijken.''

De slechts 6.500 toeschouwers hadden gisteravond nog meer genoten van Ali Elkhattabi, de landgenoot van Boukhari. De 23-jarige spits hielp zijn ploeg met een kopbal weer in het zadel na een zwak eerste half uur en hij bracht zijn coach in vervoering met zijn tweede goal, die Sparta een punt opleverde. In de 72ste minuut wipte Elkhattabi de bal sierlijk langs Senden en prikte hem vervolgens keurig achter Roda-keeper Roorda, die de Australische doelman Kalac uit de basis heeft verdreven. ,,Dat doelpunt gaat de hele wereld over'', sprak Roks met enige overdrijving. ,,Ali maakt zijn goals vanuit het niets en hij zal dit seizoen nog veel vaker scoren.''

De actie van Elkhattabi overtrof in schoonheid zelfs de formidabele vrije trap van Roda-libero Luijpers, waarmee hij in de 58ste minuut de complete defensie van Sparta verraste. Twee jaar geleden maakte Elkhattabi tijdens het WK in Frankrijk al deel uit van de Marokkaanse selectie. Maar de in Schiedam geboren aanvaller kwijnde vervolgens weg bij Heerenveen, waarna hij terugkeerde naar zijn oude ploeg. ,,Bij Heerenveen kwam ik nooit in mijn ritme, omdat ik nauwelijks speelde'', zei Elkattabi. ,,Ik voel me vrij bij Sparta. Toch merkte ik dat de groep onder druk stond. We worden door de buitenwacht nu al veroordeeld tot deelname aan de nacompetitie. We moeten ons niet naar beneden laten halen.''

De Spartanen leken inderdaad gebukt te gaan onder het idee dat de punten nu al duur zijn vanwege het loodzware programma in de komende weken. Volgende week komt Ajax al op bezoek in Rotterdam-West en Roks zal driftig moeten sleutelen aan de balans in zijn elftal. Het sierde de jonge trainer dat hij zichzelf verantwoordelijk stelde voor de wanorde bij zijn elftal in het eerste deel van de vermakelijke wedstrijd. Het bleek een miskleun van Roks om Langerak als bewaker van Roda-spits Soetaars op te stellen, want met zijn gebrekkige motoriek was hij geen partij voor de beweeglijke Belg.

Met een klungelige tackle haalde Langerak zijn tegenstander in de 14de minuut onderuit, waardoor de Griekse spits Anastasiou vanaf elf meter zijn eerste doelpunt kon laten aantekenen. Aanvankelijk was het de bedoeling van Roda-coach Sef Vergoossen om zijn nieuwste aanwinst te koppelen aan de al even robuuste Belg Peeters. ,,Maar een dag nadat Anastasiou kwam, vertrok Peeters definitief naar Vitesse'', zei Vergoossen, laconiek. Roda heeft zoveel verdiend aan diverse transfers dat het moeiteloos bij Anderlecht kan aankloppen voor versterkingen.

Sparta vertrouwt traditiegetrouw op de eigen jeugd en Roks corrigeerde zijn foute tactiek door de pas 18-jarige Mendes da Silva in het centrum van de verdediging te posteren. Langerak schoof een linie op en door die ingrepen fleurde Sparta meteen op. ,,Ik heb lang zitten dubben'', biechtte Roks op. ,,Als het misgaat, brand je zo'n ventje als Mendes meteen af en daar was ik wel huiverig voor.'' Maar de in Rotterdam geboren Portugees speelde met de flair van een gearriveerde vedette, al bleef Sparta verdedigend kwetsbaar.

De gretig ingevallen Torma had Roda bijna nog de overwinning bezorgd, maar hij schoot de bal snoeihard tegen de onderkant van de lat. Roda-keeper Roorda onderscheidde zich in de opwindende slotfase met een fraaie redding na een volley van Sparta-middenvelder Nielsen en zijn collega Kalac zal ongetwijfeld beseffen dat hij een basisplaats voorlopig kan vergeten.

Nog pijnlijker is de gedachte voor de Australische keeper dat hij een invitatie voor deelname aan de Olympische Spelen in zijn vaderland heeft afgeslagen, omdat hij voorrang wilde geven aan zijn club.

    • Robèrt Misset