SALADE VAN VERSE BIETJES

Deze heerlijke warme en kleurige salade is de tegenhanger van de vermoeide bietensalade die voor saladebars de rigueur schijnt te zijn. Gebruik verse bietjes zo snel mogelijk na de aankoop. Wilt u ze toch een paar dagen bewaren? Snijd dan het loof tot op een paar centimeter van de bietjes af om uitdrogen van de bieten te voorkomen. Bewaar het loof in een niet afgesloten plastic zak tot 2 dagen in de groentela.

Snijd het loof van de bietjes, maar laat een stukje van de steeltjes aan de bietjes. Was de bietjes (schil ze niet) en het loof apart. Doe de bietjes in een ruime pan, giet er zo veel koud water over dat ze onderstaan en voeg het citroensap (om de kleur te behouden) en wat zout toe. Breng aan de kook en kook ze bijtgaar. De tijd kan variëren van 15 minuten voor hele kleine bietjes tot 40 minuten voor grotere exemplaren. (U kunt bietjes ook in de oven gaar roosteren. Wikkel ze dan in aluminiumfolie en zet ze circa 30 minuten in een op 230° C voorverwarmde oven.) Giet de bietjes af en laat ze iets afkoelen. Snijd een kapje van zowel de onder- als de bovenkant. Verwijder de schil van de bietjes en snijd ze in dunne plakken. Snijd de plakken eventueel doormidden, afhankelijk van hoe groot ze zijn.

Breng intussen een grote pan gezouten water aan de kook op een hoog vuur. Neem de bladen van de bietenstelen en snijd de bladen desgewenst in lange, brede repen. Laat kleinere bladen gewoon heel. Snijd de stelen in stukken van circa 5 centimeter lang. Kook de bladen en stukje steel circa 5 minuten in het water tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat uitlekken.

Doe de olie in een koekenpan, verhit op een matig vuur en fruit er kort de knoflook in. Blus de pan af met balsamico-azijn en schep er dan het bietenloof door. Breng op smaak met zout en peper. Schep het loof met de warme vinaigrette op een mooie schaal en schik er de plakjes verse biet op. Dien de salade onmiddellijk op.

    • Kim Maclean