Poetin somber over lot `Koersk'

Het risico is groot dat de 118 opvarenden van de vorige week verongelukte Russische onderzeeeër Koersk de eerste dagen al niet hebben overleefd. Dit heeft de Russische president Poetin gisteren gezegd.

Poetin kwam gisteren, zes dagen na de ramp met de Koersk, alsnog in actie in een poging zijn imago als daadkrachtig leider te redden. Om niet nog meer volkswoede over zich af te roepen keerde hij gisteren vervroegd naar Moskou terug van een verblijf aan de Zwarte Zee.

Eerder op de dag verdedigde hij zijn omstreden besluit zich niet met de reddingsoperatie te bemoeien als ,,juist''. Zodra hij had vernomen dat de Koersk met bemanning en al op de bodem van de Barentsz Zee lag, wilde hij de crisisstaf in Moskou meteen komen versterken. ,,Maar toen bedacht ik dat niet-specialisten vaak in de weg lopen'', zo motiveerde hij de voortzetting van zijn vakantie.

De Russische marine is er gisteren in geslaagd een duikklok op het ontsnappingsluik van de Koersk te plaatsen. De capsule kon aan de romp van de duikboot worden gekoppeld, maar men slaagde er niet in de sluisdeur te openen door de omvangrijke beschadigingen.

Commandant Popov van de Russische noordelijke vloot bevestigde gisteravond dat een explosie de Koersk had beschadigd. Wat de oorzaak van de ontploffing was, kon hij niet zeggen. Hij suggereerde een botsing met ,,iets van buiten'' of een ontploffing in de onderzeeër zelf.

Behalve de pers en de publieke opinie spreekt nu ook de politiek schande van Poetins inertie. ,,Onder dergelijke omstandigheden heeft de president niet het recht om te luieren'', zo oordeelde Doema-lid Boris Nemtsov. ,,Waarom bezoekt hij de familie van de opvarenden niet?'' Gouverneur Nazdratjenko in Vladivostok noemde het ,,misdadig'' dat Rusland tot woensdagavond elke vorm van buitenlandse hulp heeft afgehouden. Als gevolg daarvan dreigt de Britse reddingscapsule die op een Noors schip onderweg is – te laat bij de Koersk aan te komen. Familieleden hebben op de marinebasis Severomorsk een informatiebijeenkomst aangegrepen om de admiraals voor leugenaars uit te maken. ,,Kom voor de draad met de waarheid'', riep een huilende vrouw in de zaal.

De schandalen rond de reddingsoperatie, door de Nezavisimaja Gazeta omschreven als ,,een farce'', stapelen zich op. Zo werd de namenlijst van de 118-koppige bemanning pas openbaar nadat een krant in Moermansk deze als geheim beschouwde informatie voor 18.000 roebel (1.600 gulden) van een marineofficier had gekocht. Via het informatienummer van de marine, dat pas woensdag werd geopend, koelen veel bellers hun woede. De persdienst van de vloot roept daarom op ,,de noodlijn niet te vullen met politieke discussies en ijdele praat''.

BOTSINGpagina 5

    • Frank Westerman