Pillenvreters

NRC Handelsblad laat zo nu en dan belangrijke dames en heren met elkaar babbelen voor de krant. Ik mag dat graag lezen. Drie topmanagers bijvoorbeeld: Gerlach Cerfontaine, Hans van der Wielen en Fons Driessen (Z 22 juli).

De eerste twee zijn wat onnozele slachtoffers van de propaganda van de voedingssupplementenindustrie. Waar het mij om gaat, is wat de hoogste baas van Numico, Hans van der Wielen, zegt over de producten van zijn bedrijf. Numico is onlangs de trotse eigenaar geworden van een aantal fabrikanten van voedingssupplementen in de VS. In het pakket van Numico zit onder meer Visutein, voor behoud van gezichtsvermogen, en Bonemate, voor versteviging van de botten. Er is geen fatsoenlijk effect onderzoek naar de werkzaamheid van Visutein, waarmee Numico een fabrikant van kwakzalversmiddelen is geworden.

Wat het interview vooral zo onthullend maakt, is dat daaruit blijkt dat Numico wordt geleid door iemand die lak heeft aan wetenschappelijk onderzoek, die onbeschaamd propaganda maakt voor middelen waarvan het effect allerminst bewezen is, en waarvan het zelfs onzeker is of ze wel veilig zijn. Toegegeven, hij behandelt zelf geen patiënten, maar in alle andere opzichten lijkt hij aardig te beantwoorden aan de definitie van kwakzalver, zoveel heeft het interview wel duidelijk gemaakt. Hij bevindt zich daarbij in het goede gezelschap van kwakzalvende academici als Houtsmuller, Kamsteeg, Vogelaar, en wijlen Moerman.

Het verbaast me niet echt dat de drie heren aan het eind van de avond elkaars urine keuren. Piskijken is tenslotte een oud gebruik onder kwakzalvers.

    • Frits van Dam