`Papieren' winst voor Braathens

De Noorse luchtvaartmaatschappij Braathens, voor 30 procent eigendom van KLM, heeft na een moeilijk 1999 weer zwarte cijfers geschreven. Die zijn echter te danken aan de verkoop van bezittingen. In het eerste halfjaar werd een nettowinst geboekt van 384 miljoen Noorse kroon (104 miljoen gulden) tegen een verlies van 421 miljoen kroon in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Braathens gisteren bekendgemaakt. De winst van Braathens is te danken aan eenmalige bate van 881 miljoen kroon uit de verkoop van bezittingen. Toch ziet de directie verbeteringen door een succesvolle bestrijding van de overcapaciteit, hogere prijzen voor tickets en het wegwerken van verliezen in Zweden. Wel moest Braathens 180 miljoen kroon extra uitgeven door de hoge olieprijs en de dure dollar. De omzet steeg van 3,34 naar 3,39 miljard kroon.

Een eventuele fusie tussen BA en KLM kan grote gevolgen hebben voor de Noren, vooral omdat ze niet weten of de Britten KLM toestaan het belang in het kwakkelende Braathens te houden.