Mexico: bij abortus na verkrachting de cel in

,,Het is de schuld van vrouwen als ze verkracht worden'', herhaalde de bisschop van Guadalajara deze week het aloude adagium van het Mexicaanse machismo. ,,Ze zijn verantwoordelijk door de manier waarop ze zich kleden.''

Al sinds de massale verkrachting van de indiaanse vrouwen door de Spaanse veroveraars wordt in Mexico de vrouw verantwoordelijk gehouden voor haar eigen verkrachting. Niet het Spaanse scheldwoord hijo de puta (hoerenzoon) is het ergste dat men een Mexicaan kan toevoegen, maar het Mexicaanse hijo de la chingada (letterlijk: zoon van een verkrachte moeder). Hoewel iedere Mexicaan afstamt van een verkrachte moeder, krijgt niet de verkrachter, maar de vrouw de schuld van de schande waaruit het Mexicaanse volk werd geboren. Zíj is degene die blaam treft. Altijd en overal.

Voor Mexico is de uitspraak van de bisschop van Guadalajara dus niets nieuws. Wel nieuw is de politieke context waarin hij valt. In verschillende deelstaten zijn gouverneurs ertoe overgegaan vrouwen gevangen te zetten als ze na een verkrachting abortus plegen. Zoals in heel Latijns Amerika is abortus ook in Mexico verboden, behalve na verkrachting.

De campagne tegen verkrachte vrouwen begon een paar maanden geleden, toen de gouverneur van de noordelijke deelstaat Baja California een 13-jarig meisje, dat was verkracht, een abortus weigerde. Ze heeft inmiddels asiel aangevraagd in de VS.

Niet lang daarna volgden gouverneurs van andere deelstaten zijn voorbeeld. Ze zijn allen lid van de rechtse en ultra-katholieke PAN. En dat is nu juist de partij die de nieuwe president van Mexico, Vicente Fox heeft voortgebracht.

Tegen alle verwachtingen in vaagde Fox vorige maand de machtige Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van de baan. Meer dan zeventig jaar was de PRI onafgebroken aan de macht geweest. De overwinning van Fox werd gevierd als het `einde van de dictatuur'. ,,De dictatuur van de corruptie is misschien gevallen, maar die van de zedenmeesters staat voor de deur'', waarschuwden velen in juli.

Met argusogen wordt nu gekeken naar Fox, die in december aantreedt. Maakt hij zich los van zijn partij, zoals hij beloofd heeft? Of was de anti-homo retoriek waarmee hij tijdens zijn campagne zijn tegenstanders bestookte de voorbode voor meer?

    • Marjon van Royen