Managers

In de krant van 12 augustus hekelde Eduard J. Bomhoff de betekenis van de huidige president-directeur van de NS Rob den Besten onder de titel `Mandarijnen zijn geen managers'. Bomhoff vindt een NS-directeur pas bekwaam als die – alleen maar voor het uiterlijk vertoon – per trein reist. Laat Den Besten nu eens helemaal naar het Binnenhof zijn gereden, per dienstauto! Bomhoff heeft hem persoonlijk betrapt! En niet zo'n gewone dienstauto, maar ,,het slagschip van de NS: de limousine van de president-directeur''. Misschien wat tendentieus? Bomhoff had gewoon slecht geslapen. `Nog even doormopperen', schreef hij daarom toen zijn betoog niet erg op gang wilde komen. Het betoog is echter serieus bedoeld. Bomhoff wil het kabinet nog één keer kort en krachtig waarschuwen: benoem geen hoge ambtenaren op topfuncties in bedrijven! Nu wil het geval dat Den Besten bij zijn benoeming tot directeur van de Spoorwegen geen ambtelijke positie bekleedde. Hij was toentertijd president-directeur van de NV Schiphol. Den Besten had tot taak de in problemen geraakte luchthaven te reorganiseren. Dat is in korte tijd met succes gebeurd. Voorafgaand werd hij gevraagd om als secretaris-generaal de ambtelijke organisatie van het ministerie van V en W te hervormen. Een klus waar anderen hun tanden lelijk op stuk hadden gebeten. Den Besten klaarde het echter in enkele jaren. Niet zo verwonderlijk misschien, want hij had als directeur van de aloude Rotterdamse Tram laten zien hoe je een bedrijf eigentijds kunt leiden. Ervaring had hij onder meer bij Hoogovens opgebouwd.

    • Abe van der Werff