Luik van `Koersk' gaat niet open

De Russische marine is er gisteren in geslaagd een reddingscapsule op het ontsnappingsluik van de verongelukte Russische kernonderzeeër Koersk te plaatsen. De capsule kon aan de romp van de duikboot worden gekoppeld, maar de hulpverleners slaagden er door de omvangrijke beschadigingen niet in de sluisdeur te openen.

Het lot van de 118-koppige bemanning blijft onduidelijk. Meldingen spreken elkaar tegen. De Russchische president Poetin, gisteren van vakantie teruggekeerd naar Moskou, liet zich somber uit over de kans op overlevenden. Vandaag zou rond het middaguur Britse assistentie arriveren op de plek van het ongeluk.

Volgens deskundigen van de Amerikaanse regering is er overduidelijk bewijs dat er twee explosies aan boord van de Koersk plaatsvonden. Een had de kracht van twee ton TNT. Seismologische stations in Alaska, Duitsland en Canada registreerden een schok van bijna 3,5 op de schaal van Richter. De Amerikaanse deskundigen gaan er vanuit dat door de explosies zeker de helft van de bemanning om het leven is gekomen.

Na een uitbarsting van publieke verontwaardiging in Rusland over het feit dat verwanten van de Koersk-bemanning op eigen kosten per trein naar de vlootbasis Severomorsk aan de Barentsz Zee reizen, heeft de marine een dollarrekening geopend waarop welgestelde Russen een bijdrage kunnen storten. Waarnemers zien daarin het totale failliet van de Russische zeestrijdkrachten. Om die schandvlek te maskeren kwam Moskou gisteravond over de brug met 500.000 roebel (45.000 gulden).