Kok belooft uitleg over UMTS-zaak

Minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) zullen in een brief aan de Tweede Kamer ,,uitgebreid uitleg'' gaan geven over de gang van zaken rond de Nederlandse UMTS-veiling. De brief zal naar verwachting eerst door de ministerraad worden besproken op 1 september.

Dat heeft premier Kok gisteren bekend gemaakt na afloop van de ministerraad. Het kabinet heeft gisterochtend vergaderd over de kwestie ,,hoe om te gaan met de vragen die zijn gerezen naar aanleiding van de veiling,'' aldus de premier. De Tweede Kamer liet eerder deze week al weten meteen na terugkomst van het reces een debat met de betrokken bewindslieden te willen houden over het tegenvallende resultaat van de verkoop.

De in Scheveningen gehouden veiling van de UMTS-frequenties, die onder andere kunnen worden gebruikt voor `derde generatie mobiel internetten' bracht de Nederlandse schatkist 5,9 miljard gulden op, een fractie van de bedragen die de veilingen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben opgebracht. Minister Zalm verklaarde eerder uit te gaan van een opbrengst van rond twintig miljard gulden.

De Britse telecomaanbieders betaalden eerder 85 miljard gulden - gerekend per hoofd van de bevolking - ruim 1.400 gulden, de Duitse bedrijven 111 miljard gulden of bijna 1.300 gulden per hoofd, terwijl de telcomondernemingen in Nederland naar dezelfde maatstaf gerekend slechts 5,9 miljard gulden of per persoon 373 gulden hebben betaald.

Het kabinet wil dat de bewindslieden in de brief uiteen gaan zetten wat en hoe de voorbereidingen zijn geweest, welke afwegingen zijn gemaakt bij de keus voor het type veiling, wat eerdere ervaringen zijn geweest, hoe de gang van zaken is geweest en met name wat er in de laatste fase precies is gebeurd. Toen haakte Versatel af omdat die deelnemer aan de veiling zich `bedreigd' zei te voelen door een brief van een collega-deelnemer. Die vragen knellen temeer, zo zei Kok gisteren, omdat de telecommarkten in omvang verschillen, maar overigens vergelijkbare markten lijken te zijn.

Het kabinet wil zich eerst buigen over een nauwgezette beschrijving van de werkelijke gebeurtenissen om ,,op dit ogenblik te voorkomen dat er hap-snap commentaar wordt gegeven,'' aldus premier Kok.