Koffietranen

Menselijk gedrag is besmettelijk, tranen van mensen ook, zelfs tranen van koffie kunnen tot gesnotter nopen.

Ik maak koffie op mijn gasfornuis in zo'n zandlopervormig Italiaans espresso-koffiezettertje dat je in twee helften uiteen kunt schroeven. Je vult de onderste helft met water, het inwendige tussenstuk met gemalen koffiebonen, een snufje Buisman en zout past er op en daar draai je de bovenste helft op vast. Dit geheel gaat op een gaspitvlam. Als het water kookt duwt de waterdamp die dan ontstaat hete water door de gemalen koffie omhoog. Als het dekseltje open staat, kun je de eerste twee druppels koffie ineens naar beneden zien lopen. Zodra ik dat zie, ontstaan bij mij ook tranen, zo heb ik gemerkt. Nu doe ik het erom, het lucht op.

Ik kan het verschijnsel niet goed verklaren, maar dat maakt mijn ontroering des te sterker. Ik ben verslaafd geraakt aan mijn vreugdetranen.

    • Pek van Andel