Kapitein ontkent botsing `Koersk'

Het Russische vrachtschip Mechanik Jartsev, dat volgens bronnen binnen de Russische marine een aanvaring heeft gehad met de verongelukte Russische onderzeeër Koersk, heeft gisteren aan het eind van de middag de haven van Delfzijl verlaten. Het schip, dat nu weer op weg is naar Rusland, had geen zichtbare schade en de kapitein ontkende dat de Mechanik Jartsev de Koersk had geraakt.

Volgens een woordvoerder van Silver Star Agencies in Delfzijl, de agent van het Russische schip, was de lading (gezaagd dennenhout) er `kurkdroog' uitgekomen. De bemanning had de oefening van de marine in de Banrentsz Zee vorige week donderdag en vrijdag wel gezien. In de zeesluis van Delfzijl, net voor vertrek, wilde de kapitein gistermiddag alleen zeggen dat er met zijn schip niks aan de hand was. Hij zou niks van de oefeningen hebben gemerkt en hij moest hard lachen om de opmerking van de agent: ,,aangeslagen'' was hij ,,zeker niet''. ,,Ik bedoel: niet meer dan andere Russen op dit moment.''

In de sluis kwamen ook twee mannen van de marechaussee aan boord om de bemanningslijst te controleren en met de kapitein te praten over een mogelijke botsing. ,,Als het waar was geweest'', zei de kapitein tegen hen, ,,zouden wíj nu op de bodem hebben gelegen, en niet de Koersk.''

In de haven van Delfzijl ligt nog het zusterschip van de Mechanik Jartsev, de Mechanik Pustoshniy. Dit schip voer afgelopen zaterdag langs de oefeningen. De eerste stuurman van de Pustoshniy zag een van de onderzeeërs en hij had gezien, zei hij gisteren, hoe er door de Russische marine werd gevuurd. ,,Mooi vuurwerk, vond ik toen.'' Om zes uur zaterdagmiddag stopten de oefeningen. ,,De vrachtschepen moesten toen zo snel mogelijk langs het oefengebied varen. Over dat stuk deden wij zo'n uur of zes.'' Over de radio hoorde hij hoe de Russische kustwacht een Noors schip waarschuwde dat te dicht bij het oefengebied kwam.

,,We hebben het steeds over die jongens op de bodem'', aldus de eerste stuurman van de Pusto-shniy. ,,We hopen maar dat ze genoeg drank aan boord hadden. Drinken en dan doodgaan, dat is niet zo erg.''