Kampioen?

Gisteravond is de competitie in het betaald voetbal begonnen. Welke club wordt kampioen van het seizoen 2000-2001?

Hans Kraay, voetbalanalyticus: ,,PSV. De club heeft een jong elftal en er zijn weinig vraagtekens over wie waar moet spelen. Het is voor het Nederlandse voetbal ook belangrijk dat veel van die jonge spelers de Nederlandse nationaliteit hebben. PSV is niet té jong, er lopen aardig wat jongens met routine rond. Vooral in de verdediging: Waterreus, Nikiforov en Heintze. Die laatste is zelfs overgeroutineerd, zou je kunnen zeggen. Een groot voordeel voor PSV is ook dat heel veel spelers kunnen scoren. Iedere club zou door het wegvallen van Nilis en, voorlopig, Van Nistelrooij kansloos zijn, maar PSV daardoor niet. Ajax wordt de grootste concurrent van PSV. Er waait een nieuwe wind door de Arena en Adriaanse kan het maximale uit een groep halen. Feyenoord zit degelijk in elkaar, maar blijft Cruz een beetje normaal?''

Hans Blankert, voorzitter NOC*NSF en Feyenoord-fan: ,,Ajax, omdat PSV, Feyenoord en Heerenveen veel punten gaan verspelen wegens hun verplichtingen in de Champions League. Co Adriaanse heeft in het verleden ook blijk gegeven goed met spelers om te kunnen gaan en aanvallend voetbal te willen spelen. En PSV heeft door het vertrek van Nilis en de lange afwezigheid van Van Nistelrooij aan kwaliteit verloren. En Feyenoord? Even in de glazen bol kijken. Ah, ze worden derde.''

Jan van Dijk, trainer en oud-speler van FC Groningen: ,,PSV, omdat het in vergelijking met vorig seizoen de minste veranderingen heeft ondergaan. Ze zijn van de topclubs het best ingespeeld en hebben ook de beste individuele spelers. Feyenoord wordt de grootste concurrent van PSV. Ook daar is weinig veranderd. Een degelijke ploeg, maar kwalitatief toch iets minder dan PSV. Of Groningen nog voor een verrassing gaat zorgen? Ik hoop dat we ons probleemloos kunnen handhaven. Ik heb niet zo'n zin in stress.''

Ton van Dalen, spelersmakelaar en oud-manager FC Twente: ,,Ajax. De club heeft het beste spelersmateriaal. Ja, vorig jaar hadden ze dat waarschijnlijk ook al, maar toen kwamen er te veel nieuwe spelers ineens. Daardoor was de ploeg weinig ingespeeld, kregen ze ook zoveel doelpunten tegen. Ik heb ook veel vertrouwen in Co Adriaanse. Een goede trainer. PSV heeft volgens mij een te jonge, te onervaren ploeg om de titel te winnen. Nilis zal worden gemist, Van Nistelrooij ook. Voordat die terug is! Met Feyenoord weet je het nooit, dat kan alle kanten op. De basis-elf zal dezelfde zijn als vorig seizoen, Van Marwijk lijkt me een goede trainer, maar met Cruz is het toch vaak gesodemieter.''

Kees Jansma, verslaggever Canal+: ,,PSV. De club heeft de breedste selectie en ook de beste spelers. Er is verstandig ingekocht. Dat veel spelers jong en onervaren zijn, vind ik juist een voordeel: geen volgevreten voetballers, maar jongens die barsten van de ambitie, die heel gretig zijn. Met alle respect voor Nilis hoor, maar hij was toch op z'n retour. En dat Van Nistelrooij pas begin volgend jaar terugkomt? Dat is juist de periode dat de beslissingen gaan vallen! Verdedigend is PSV kwetsbaar, maar dat zijn alle Nederlandse topclubs. Ajax en Feyenoord worden de grootste concurrenten van PSV. Adriaanse is een man met gebruiksaanwijzing, maar wel een vakman. En Feyenoord heeft gewoon een aardig elftal.''

Jacques Brinkman, hockeyinternational: ,,PSV wordt kampioen. Waarom? Feyenoord is niks en Ajax stelt ook niet zo heel veel voor. Daarom PSV. Die hebben bovendien een paar goede jeugdspelers: Bruggink, Van Bommel, dat soort jongens. Het zal wel weer een redelijk voorspelbare competitie worden, net als afgelopen seizoen. Hetzelfde geldt voor de hockeycompetitie trouwens. Schrijf maar even op: Bloemendaal wordt ook komend seizoen weer kampioen.''

    • Paul de Lange