Invensys drukt koop Baan door

Het Britse Invensys heeft de overname van het kwakkelende softwarehuis Baan gisteren volgens verwachting doorgezet. Tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering stemde de meerderheid van de aandeelhouders Baan in met de overname van de bezittingen en schulden van het bedrijf. Aangezien Invensys reeds 75 procent van de aandelen heeft, was de vergadering eigenlijk een formaliteit.

`No cameras or recording equipment allowed'. Het was duidelijk dat het Barneveldse softwarehuis gisteren geen behoefte had aan pottenkijkers. Om het besloten karakter van de aandeelhoudersvergadering kracht bij te zetten had Baan zeven stevig geproportioneerde bewakers ingehuurd, die conferentiecentrum het Hof van Holland in Nijkerk van ongewenste individuen moesten vrijwaren. Een van die ongewenste figuren bleek een aandeelhouder uit India die gisternacht was aangekomen en zich had verslapen. Hij had zich niet op tijd voor de vergadering ingeschreven, en kon onverrichter zake naar huis terugkeren. Regels zijn regels in Barneveld.

Op tafel lag gisteren het plan van het Britse conglomeraat Invensys om Baan over te nemen. De Britten hebben 2,85 euro per aandeel geboden, maar slechts 75 procent van de aandelen werd aangemeld. Omdat Invensys voor een volledige overname van het bedrijf 95 procent nodig heeft, bedachten ze een truc. Invensys neemt de schulden en de bezittingen van Baan over, waardoor moederbedrijf Baan een lege huls wordt. Een op de beurs genoteerde pot met geld om aandeelhouders die zich nog niet hebben aangemeld alsnog uit te kopen.

Af en toe kwam P.P. de Vries, van de Vereniging van Effectenbezitters, verslag doen over de vergadering. Hij heeft er bezwaar tegen dat Invensys de aandeelhouder dwingt om de aandelen aan de Britten te verkopen, maar wil op dit moment nog geen procedure beginnen. ,,Ik kan niet inschatten of 2,85 euro op dit moment een redelijke prijs is voor dit bedrijf. Mijn bezwaren betreffen de manier waarop Baan en Invensys te werk zijn gegaan, niet de prijs die Invensys biedt. Ik wil nu geen juridische actie ondernemen die misschien het faillissement van Baan veroorzaakt.''

Ongeveer honderd aandeelhouders waren op de vergadering afgekomen, merendeels particuliere beleggers. Het bestuur van Baan wordt door gedupeerde Baan-beleggers van oplichterspraktijken en mafiagedrag beschuldigd. Mary Coleman, de vorige bestuursvoorzitter van Baan, had volgens hen beter zangeres kunnen blijven.

Een van de gedupeerden verliet voortijdig de vergadering voor een zakelijke afspraak. ,,Ziet u die auto daar?'' vroeg hij terwijl hij op een grote zilveren Mercedes met Belgische kentekenplaten wees. ,,Ik heb meer verloren dan die me gekost heeft.