CBV wil competitie betaalde jeugdteams

De belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) wil dat de KNVB de competitie voor tweede elftallen vervangt door een betaalde jeugdcompetitie. Hierin zou alleen jong talent mogen uitkomen. Voor selectiespelers die niet in aanmerking komen voor het eerste elftal denkt de CBV aan een schaduwcompetitie. De belangenvereniging wil dat dit voorstel wordt besproken op de najaarsvergadering betaald voetbal. Vooralsnog zijn enquêteformulieren verstuurd naar de clubs om de meningen te peilen.

Voormalig Jong Oranje-coach Han Berger: ,,De stap van de A-junioren naar het eerste elftal is in fysiek opzicht veel groter geworden. Dat heeft een onderzoek van inspanningsfysioloog Raymond Verheyen ook uitgewezen. Het A-juniorenteam van Ajax, met Bobson, Hosé en Van der Meyde werd drie jaar geleden ongeslagen kampioen. Het was de beste lichting sinds jaren. Vervolgens konden die spelers de stap naar het eerste niet maken. Er moet een competitie komen die in alle opzichten een brug slaat van de A-junioren naar het eerste team, zonder dat spelers daarin verkommeren zoals nu het geval is bij de tweede elftallen.'' Eerder deze week noemde Joop Brand, hoofd opleidingen Vitesse, de competitie voor tweede elftallen ,,een lijkenhuis waarin talenten ondersneeuwen.''