Beloningen voor tips opsporing van Danny

Een neef van de vermiste 2-jarige Danny Kleverwal roept op zijn internetpagina mensen op hem te melden of ze verdachte personen kennen die op die dag in of rond Ermelo kunnen zijn geweest. Het jongetje verdween zondag van een camping in die plaats. De neef, M. de Klerk, stelt een beloning van ruim 50.000 gulden in het vooruitzicht voor de e-mail die uiteindelijk tot de oplossing van de zaak leidt.

De Klerk roept op tot het aangeven van mensen die zich sinds zondag verdacht of anders gedragen dan normaal. Ook vraagt hij aan te geven of ,,die bewuste persoon `profieltechnisch' in staat zou kunnen zijn een klein kind te ontvoeren en te misbruiken?''

De politie in Ermelo heeft grote bedenkingen bij het initiatief van De Klerk. ,,Hoe begrijpelijk ook, dit gaat ons een stap te ver. Ten eerste gaat het uit van de veronderstelling dat Danny ontvoerd is, en dat is nog altijd niet vastgesteld. Daarnaast wordt het publiek opgeroepen zelf voor recherche te gaan spelen'', aldus een woordvoerder. De politie overlegt op korte termijn met de familie van Danny over de internetsite.

De Klerk roept mensen ook op een machtiging in te vullen. Dat geld wordt opgeteld bij de beloning die gisteravond op 50.584,05 gulden stond. Mocht justitie de zaak zelf oplossen, dan wordt het geld niet uitbetaald en worden de machtigingen vernietigd, zo belooft hij.

Ook Stichting Kooilust Vermist looft een beloning uit. Degene met de tip die leidt tot het oplossen van de vermissing van Danny, wacht 100.000 gulden. Hetzelfde geldt voor de vermissing van het Utrechtse meisje Samantha (11), dat ook zondag verdween. Het geld wordt alleen uitgekeerd als er sprake is van een misdrijf en de dader dankzij de tip wordt gevonden.

De stichting is donderdag opgericht door A. Geerts-Raukema, weduwe van een onroerend-goedmagnaat. Hoewel het geld voor de gouden tips al beschikbaar is, roept ze vooral ondernemers op meer geld te storten op de bankrekening van de stichting. De stichting wil de opsporing van vermiste minderjarige kinderen bevorderen door er financiële middelen voor beschikbaar te stellen.