Beleggers op Wall Street lopen nu geen risico's

De effectenbeurs van New York heeft de week in stijl afgesloten. Net als de voorgaande dagen was het gisteren rustig. De Dow-Jonesindex was met een slotstand van 11.046,48 punten een fractionele 9,16 punten lager. De Nasdaq-beurs was met 3930,27 punten ook lager, en wel 0,25 procent (10,60 punten).

Het leek erop dat de beleggers zich wat behoedzaam opstelden. Dinsdag vergadert het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken over de rente. Vrijwel niemand gaat uit van een renteverhoging, maar de beleggers leken geen risico te willen nemen.

De Dow-Jonesindex werd nog enigszins overeind gehouden door General Motors (GM), dat de grootste stijger was. Belegger/miljardair Carl Icahn heeft te kennen gegeven een belang te willen nemen in de autofabrikant. Doorgaans heeft zijn bemoeienis grote gevolgen voor de aandelenkoers en kennelijk boezemde zijn voornemen vertrouwen in. GM staat de laatste tijd laag genoteerd, maar gisteren steeg het aandeel met 4,6 procent tot 68,50 dollar.

Vanuit de Nasdaq-hoek was weinig nieuws te melden. De handelaren zeiden dat in de technologiehoek de aandelen van halfgeleiderproducenten nog het best presteerden. Zakenbank Merrill Lynch adviseerde de beleggers ruimte in hun portefeuille in te ruimen voor deze fondsen. De dollar kostte aan het einde van de handel in New York 2,4310 gulden. Donderdag was dat 2,4030 gulden. De euro liet 0,9060 dollar aantekenen.