In opspraak geraakte campagneleider Trump stapt op

Paul Manafort, de campagnevoorzitter van Donald Trump

Manafort kwam in opspraak na een publicatie van The New York Times waaruit onder meer bleek dat hij tussen 2007 en 2012 11,3 miljoen euro ontving van de partij van de voormalige Oekraïense president Janoekovitsj. De betalingen zouden deel hebben uitgemaakt van een illegaal betalingssysteem. Daarmee zouden ook andere hooggeplaatsten van de campagne van Janoekovitsj stiekem zijn uitbetaald.

Lees ook: Paul Manafort: de man achter dictators, oligarchen en Trump.

WASHINGTON, Aug 19 (Reuters) - Paul Manafort resigned from the campaign of U.S. Republican presidential candidate Donald Trump on Friday, days after he was effectively demoted in a shake-up of the campaign leadership.
“This morning Paul Manafort offered, and I accepted, his resignation from the campaign,” Trump said in a statement. “I am very appreciative for his great work in helping to get us where we are today, and in particular his work guiding us through the delegate and convention process. Paul is a true professional and I wish him the greatest success.”

    • Etienne Verschuren