VOOR DE WELWILLENDE GEHAASTE KOKER

Spaghettisaus uit een potje is gecreëerd voor luie kokers die denken dat zij haast hebben. Maar de `gehaaste koker' met zijn potje kant-en-klare pastasaus zal toch zelf die pasta moeten koken. Twee liter heet kraanwater aan de kook brengen voor 200-225 gram pasta kost 7 minuten en kwalitatief goede spaghettini hebben toch echt 9 minuten nodig om bijtgaar te worden. Er is dus ruim een kwartier ter beschikking voor het maken van een eigen pastasaus. Ik heb de bereidingstijd van deze saus op basis van gepelde pruimtomaten en sardines uit blik op een keukenwekker bijgehouden. Welnu: Halveer de knoflook overlangs, verwijder de vliesjes en de groene kern, snijd de knoflookhelften in smalle reepjes en vervolgens in piepkleine stukjes. Snijd de ansjovisfilets in stukjes (3 1/2 minuut). Zet een hapjespan op halfhoog vuur, giet de olie erin, voeg de knoflook toe en laat deze al roerend lichtgeel kleuren (4 1/2 minuut). Draai het vuur laag, voeg cayennepeper en ansjovis toe en laat de ansjovis al roerend wegsmelten ( 5 1/2 minuut). Voeg pruimtomaten en bijbehorend sap toe, draai het vuur hoog en breng aan de kook terwijl de tomaten in de pan kapot worden geprakt. Spoel het zout af van de kappertjes en voeg ze toe samen met oregano en citroenschillen. Roer even door en draai het vuur halfhoog (7 1/2 minuut). Laat de saus vervolgens 6 minuten doorkoken, onder nu en dan omroeren. Halveer intussen de sardines overlangs, verwijder het middengraatje, snijd ze in stukjes en doe ze bij de saus; proef op zout. Vul een spoelbak met heet kraanwater en laat daarin twee diepe borden warm worden. (13 1/2 minuut). Draai het vuur laag en stoof de saus nog 2 1/2 minuut. Neem intussen de borden uit het water en droog ze af. Als het goed is rinkelt nu de kookwekker dat de spaghettini bijtgaar zijn.

    • Florine Boucher