Ramsj

Peter Handke: Mijn jaar in de Niemandsbaai. Gebonden,

De Prom 1994, van ƒ89,– voor ƒ29,90. Scheltema Amsterdam

Het magnum opus van de Oostenrijkse schrijver Peter Handke. Handke confronteert in deze dikke, mooi uitgegeven roman zijn alter ego Gregor Keuschnig met zeven vrienden die van verre voetreizen terugkeren. Nog meer goede literatuur: Tom Wolfe A man in full (van ƒ83,60 voor ƒ24,95 bij Het Martyrium) en Jeroen Brouwers Het is niets (van ƒ27,50 voor ƒ9,95 bij De Slegte).

Régine Pernoud: Christine de Pisan. Paperback, De Prom 1997, van ƒ34,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht

Biografie van Christine de Pisan. De Pisan leefde in de 14de eeuw en was de dochter van de astroloog van de Franse koning Karel V. Haar beroemdste publicatie is De stad der vrouwen. Daarin komt zij op voor de rechten van de vrouw. Om die reden noemt Pernoud haar `de eerste feministe'. Zij schreef ook een boek over Jeanne d'Arc.

A. Nicholas Fargnoli, Michael P. Gillespie: James Joyce. Paperback, OUP 1995, van ƒ48,– voor ƒ24,50.

De Boekenmarkt Den Haag

Relatief dun maar degelijk naslagwerk over leven en werk van de Ierse dichter en schrijver James Joyce. In achthonderd alfabetisch gerangschikte lemma's komen onder meer de karakters in zijn boeken, zijn familie, vrienden en uitgevers aan bod. Ook is er veel aandacht voor de rechtszaken tegen Dubliners en Ulysses. Forse bibliografie, uitgebreide index

Willemien Marsman:

Van Kalimantan tot de Baliem. Gebonden, Scheffers 1997, van ƒ39,90 voor ƒ12,50. Scheltema Amsterdam

`Een vrouw op reis door de Indonesische archipel', luidt de ondertitel van dit boek, waarin niet alleen reisindrukken te vinden zijn, maar ook praktische, cultuurhistorische en antropologische informatie. Wie van plan is die kant op te gaan en zich ook in de taal wil verdiepen, kan veel hebben aan Prisma taalgids Indonesisch (van ƒ28,00 voor ƒ12,50 bij Steven Sterk in Utrecht).

Vivian Endicott Barnett (e.a.):

Die Blaue Vier. Paperback, Dumont 1997, van ƒ85,80 voor ƒ39,90.

De Boekenmarkt Den Haag

In 1924 en 1925 exposeerden Feiniger, Jawlensky, Kandinsky en Klee in New York. In 1997 werden de doeken die toen te zien waren samengebracht voor een tentoonstelling in Duitsland. `Die Blaue Vier' is de catalogus bij die tentoonstelling. Er staan bijdragen in van verschillende deskundigen. De afbeeldingen zijn uitstekend.

Annie Leibovitz: Olympic portraits. Gebonden, Bulfinch 1996, van ƒ81,30 voor ƒ24,95. Nayler & Co Den Haag (070 - 3605454)

Annie Leibovitz was even verbaasd toen zij in 1995 werd gevraagd om foto's te nemen van de Olympische Spelen in Atlanta, want zij is portretfotograaf, geen sportfotograaf. Zij koos voor portretten van de Amerikaanse deelnemers, die zij fotografeerde tijdens hun voorbereidingen. Een en ander leverde prachtige portretten op, allemaal in zwart-wit

Angela Partington: The Oxford Dictionary of Quotations. Gebonden, OUP 1996, van ƒ89,90 voor ƒ34,95. Boekhandel Roelants Nijmegen (024-3221734)

The Oxford Dictionary of Quotations geldt als een van de betere citaatwoordenboeken op de Engelstalige markt (waar op dit gebied veel te koop is). Het gaat hier om de vierde, herziene editie, die ook beschikbaar is op cd-rom. Ruim 17.000 citaten, gesorteerd op persoonsnamen, met een alfabetische index. Eveneens bij Roelants: The Oxford Dictionary of Twentieth Century Quotations (van ƒ69,95 voor ƒ19,95).

Klaus Busman (e.a.): Nam June Paik. Paperback, Cantz 1993, van ƒ129,-

voor ƒ54,95. Nayler & Co Den Haag

Fraaie catalogus van het werk van de Koreaans beeldend kunstenaar en componist Nam June Paik. Paik is een belangrijk vertegenwoordiger van de videokunst. Het gaat om een tentoonstelling die in 1993 te zien was op de Biënnale van Venetië. De tekst is in het Engels. Het laatste katern is gewijd aan videobeelden (foto's van televisieschermen).

Friso Lammertse: Dutch genre painting of the 17th century. Paperback, Museum Boijmans 1998,

van ƒ79,50 voor ƒ25,-.

Steven Sterk Utrecht

Eenvoudig uitgevoerde catalogus over Nederlandse genrestukken uit de 17de eeuw. Na een korte inleiding komen enkele tientallen schilders in alfabetische volgorde aan bod. Hoewel de toelichtingen tamelijk kort zijn (meestal twee bladzijden) bevatten ze veel informatie. Helaas zijn veel afbeeldingen in zwart-wit. Eveneens bij Steven Sterk: S.W. Verstegen Gegoede ingezeten (van ƒ39,50 voor ƒ12,50), een studie over jonkers op de Veluwe in de 17de eeuw.

Henk T. van Veen: Cosimo de' Medici. Paperback, Meulenhoff 1998, van ƒ49,30 voor ƒ19,90.

Steven Sterk Utrecht

Kunsthistorische studie over Cosimo de' Medici, de eerste groothertog van Toscane.Van Veen laat zien hoe Cosimo de schilderkunst, de beeldhouwkunst, de tapijtkunst en de architectuur gebruikte voor politieke propaganda. Hij liet zich afbeelden als republikein, als vorst en als semi-godheid. Veel noten en een zeer uitgebreide bibliografie.

    • Ewoud Sanders