Opnieuw Lewinsky op Gore's grote dag

Vlak voordat presidentskandidaat Al Gore gisteravond zijn acceptatie-speech begon voor de Democratische Conventie, is uitgelekt dat onafhankelijk aanklager Robert Ray een onderzoeksjury bijeen heeft geroepen om zich te buigen over strafbaar gedrag van president Clinton tijdens het Lewinsky-schandaal.

Ray, de opvolger van Kenneth Starr, heeft de grand jury op 11 juli bijeengeroepen om de zaak-Lewinsky nog eens door te nemen. Doel is vast te stellen of Clinton na zijn aftreden alsnog terecht moet staan wegens meineed. Het Witte Huis reageerde woedend op het bericht. ,,De timing van dit lek stinkt een uur in de wind'', zei Witte Huis-woordvoerder Jack Siewert. ,,Maar gezien de reputatie van deze onafhankelijke aanklager kijken we er niet van op.'' Democratische politici noemden het oud nieuws dat van geen belang is voor Gore, maar vonden de timing eveneens schandalig. Gore doet zijn best zich te distantiëren van het Lewinsky-schandaal.

Clintons ontkenning onder ede van een seksuele relatie met Monica Lewinsky, eind 1997, leidde tot een onderzoek door aanklager Kenneth Starr, impeachment door het Huis van Afgevaardigden eind 1998 en vrijspraak door de Senaat in 1999. Clinton moest wel 90.000 dollar betalen wegens zijn leugens; op dit moment wordt bekeken of hij uit de balie van Arkansas moet worden verwijderd. Na het vertrek van Kenneth Starr heeft Ray het onderzoek naar de Clintons niet afgesloten, maar uitgebreid. Door juist nu een onderzoeksjury bijeen te roepen, maakt Ray zich kwetsbaar voor verwijten dat hij een politieke agenda volgt.