Onrust in Ivoorkust loopt snel op in aanloop naar presidentsverkiezingen

De presidentsverkiezing die op 17 september in Ivoorkust wordt gehouden, dreigt uit te lopen op grote onrust en verder destabilisering van het land. De militaire leider van Ivoorkust, generaal Robert Gueï, maakte gisteravond een einde aan maanden van speculaties door zich als presidentskandidaat te laten registeren, enkele minuten voordat de aanmeldingstermijn verstreek. Enkele duizenden demonstranten protesteerden gisteren in de hoofdstad Abidjan tegen het militaire bewind dat vorig jaar december met een staatsgreep aan de macht kwam. Het was de eerste grote demonstratie tegen de regering sinds de coup.

Winkeleigenaren sloten hun deuren en straathandelaren maakten zich uit de voeten toen de proteststoet door het commerciële hart van de hoofdstad trok. ,,Gueï, treed af'', scandeerden de demonstranten die vrezen dat de persoonlijke ambities van de generaal een terugkeer naar een burgerbewind in de weg staan. Hun leiders lazen een verklaring voor waarin ze waarschuwden voor het gevaar van een militaire dictatuur ,,die vastbesloten is om met alle mogelijke middelen de macht te grijpen''.

De politie verhinderde de demonstranten om naar de residentie van de president te trekken maar sloeg het protest niet uiteen. Tegen aanhangers van oppositieleider Alassane Ouattara had de politie tweeënhalve week geleden nog wel grof geweld gebruikt.

Behalve generaal Gueï hebben zich nog achttien andere politici kandidaat voor het presidentschap gesteld. Onder hen is ex-president Henri Konan Bedié die in december door Gueï werd verdreven en sindsdien als balling in Frankrijk leeft. Binnen de regeringspartij die sinds de onafhankelijkheid aan de macht was, de PDCI van Bedié, is grote verdeeldheid over zijn kandidatuur ontstaan. De partij beslist pas morgen of ze zijn kandidatuur zal steunen of dat ze een andere politicus naar voren schuift.

De staatsgreep van Gueï werd door de bevolking van Ivoorkust aanvankelijk met geestdrift verwelkomd. De generaal zei dat het er hem alleen maar om ging een eind te maken aan het corrupte regime van zijn voorganger en dat hij niet in macht was geïnteresseerd. De laatste maanden is de kritiek op het militair bewind zowel in als buiten Ivoorkust sterk gegroeid. De VS en Frankrijk waarschuwden Gueï dat zijn kandidatuur de geloofwaardigheid van het herstel van de democratie in Ivoorkust ondermijnt.