NAVO erkent: bij `etnische zuivering' van Kosovo vielen minder doden

NAVO-functionarissen hebben gisteren toegegeven dat de aanvankelijke schattingen over het aantal doden bij de `etnische zuivering' van Kosovo door de Serviërs te hoog zijn geweest.

De NAVO-woordvoerders reageerden op de voorlopige bevindingen van forensische experts van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, die ruim een jaar na de luchtoorlog om Kosovo op het punt staan hun slotconclusies te formuleren. Tot die slotconclusies behoort de vaststelling, dat de `etnische schoonmaak' van Kosovo rond drieduizend Kosovo-Albanezen het leven heeft gekost – en niet al die drieduizend slachtoffers kwamen door moord of executie om het leven.

Ten tijde van de luchtoorlog om Kosovo, tussen maart en juni 1999, werd door de NAVO gemeld dat zeker tienduizend Kosovo-Albanezen waren vermoord. Sommige schattingen wekten zelfs de suggestie dat er honderdduizend doden zouden zijn gevallen.

De forensische deskundigen van het VN-tribunaal in Den Haag hebben dit jaar in Kosovo op honderdvijftig plaatsen in totaal 680 lichamen opgegraven. In de tweede helft van vorig jaar waren dat er 2108, opgegraven op 195 plaatsen. Volgens een woordvoerder van het tribunaal zal het totale aantal slachtoffers van de massale verdrijving van de Kosovo-Albanezen blijken niet hoger dan drieduizend te zijn geweest. Zekerheid zal er nooit zijn, omdat de Serviërs in sommige gevallen de moeite hebben genomen de sporen uit te wissen. De Joegoslavische president Slobodan Miloševic is door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden in kosovo. In de aanklacht wordt hem onder andere de moord op 105 Kosovo-Albanese mannen en jongens in het dorp Mala Kruša verweten. De lichamen van de slachtoffers werden verbrand. Op de plaats van de massamoord werden slechts enkele menselijke botten gevonden.

De Kosovaarse hoofdstad Priština is vanochtend opgeschrikt door een bomexplosie. Een ooggetuige meldde dat een gebouw waarin verscheidene politieke partijen – zoals die van de etnische Turken in Kosovo – en Servische autoriteiten zijn gehuisvest, zwaar is beschadigd. Er zou een lichtgewonde zijn gevallen. Welke partij of instantie het eigenlijke doelwit van de aanslag is geweest is vooralsnog onduidelijk. De aanslag heeft mogelijk van doen met de komende gemeenteraadsverkiezingen.