Drieduizend artiesten op Amsterdamse Uitmarkt

Ongeveer drieduizend artiesten openen volgend weekeinde het culturele seizoen met korte optredens op de Amsterdamse Uitmarkt. Het festijn begint vrijdag 25 augustus met cabaretier Hans Liberg. Hij presenteert een muzikaal programma met pianist Wibi Soerjadi, het Metropole Orkest, popgroep Skik, percussiegroep Stomp en Bjorn Again.

Zondagavond sluit het Residentie Orkest onder leiding van de nieuwe chefdirigent Jaap van Zweden de Uitmarkt af met werken van Beethoven én met zestien breakdancers.

De Uitmarkt speelt zich af rond de Amstel, het stadhuis en de Nieuwmarkt. Bezoekers kunnen genieten van ongeveer driehonderd optredens van onder andere Het Nationale Ballet, Toneelgroep Amsterdam, Orkater, de Kunstbende en artiesten van de musical Kruimeltje. Op de boekenmarkt zijn behalve veel uitgevers ook kinderactiviteiten. Bovendien treden auteurs als Corry Brokken, J. Rentes de Carvalho, J. Deelder en dichter Jean-Pierre Rawie op in de Literaire Salon.

Alle optredens en activiteiten zijn onder voorbehoud. Het kan dat artiesten op het laatste moment uitvallen, of juist opeens opduiken om iemand te vervangen. Het laatste nieuws hierover zou op de website van de Uitmarkt staan, maar deze functioneert slecht.

Liefhebbers van computerspelletjes kunnen vanaf zaterdag hun hart ophalen op de Nieuwmarkt. In het Theatrum Anatomicum staan onder het motto The Art of Gaming spelletjes variërend van `shoot to kill' tot educatieve hoogstandjes of parodiërende spelen.

Op het IJ wordt tegelijkertijd de scheepvaartmanifestatie `Sail' gehouden, die naar verwachting honderdduizenden bezoekers zal trekken. Uitmarktorganisator P. Teepe is niet bang dat de Uitmarkt door het Sail-bezoek zal worden overspoeld. ,,Wie een aantal voorstellingen van de Uitmarkt heeft gezien, kan het waarschijnlijk ook niet meer opbrengen om naar Sail te gaan.''