Drama rond KPN: koers keldert 11 pct

Het koersdrama rond telecomconcern KPN beleefde vanmorgen een nieuwe aflevering, toen het aandeel met 11,5 procent kelderde tot het laagste punt sinds 8 december.

Het nieuws dat KPN zelf 18,5 miljard gulden moet gaan ophoesten voor twee UMTS-frequenties in Duitsland, viel beleggers zwaar op de maag. KPN-partner Hutchison Whampoa trok zich donderdagavond terug uit E-Plus, omdat het bedrijf het geboden bedrag voor de UMTS-frequenties te hoog vindt. Terwijl ook op de andere Europese beurzen de telecomfondsen onder druk stonden, was de koersdaling van KPN daar niet mee te vergelijken. Kennelijk wordt de andere bedrijven een sterkere financiële positie toegedicht. Analisten in Parijs waren ondanks een koersdaling bijvoorbeeld positief over France Telecom dat volgens hen een goede uitgangspositie heeft. Gisteren boog KPN nog een koersval van 6 procent om in een vrijwel neutraal slot, omdat beleggers opgelucht reageerden op de afloop van de Duitse veiling. Maar dat was voordat partner Hutchison bekendmaakte dat het toch niet meedoet met KPN in Duitsland omdat de prijzen te hoog zijn opgelopen.

De belangrijkste graadmeter op de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX, begon vanmorgen goed na het slotrecord van gisteren. Rond het middaguur noteerde de index toch een verlies van 3,34 punten op 688,59 punten. Even bereikte de AEX wel weer een tussentijds record op 694,12 punten.

Stork, dat donderdag afzag van een fusie met Internatio Müller, zag de koers opnieuw dalen. Het verlies bedroeg vanmorgen ruim 5 procent op 12,60 euro. De andere fondsen op de Midkap hielden elkaar in evenwicht.

Grootste winnaar onder de hoofdfondsen was Numico, dat donderdag goede omzetcijfers presenteerde. Het aandeel haalde een koerswinst van dik 10 procent en stond op 51,40 euro, een winst van 4,52 euro. Daarmee is het verlies van de afgelopen dagen goedgemaakt.

Naast KPN verloren ook UPC, Aegon en Wolters Kluwer terrein. ASML zag opnieuw de koers aardig aandikken. Het aandeel stond rond de middag op 43,62 euro; een plus van bijna 3 procent. Ook Philips en Koninklijke Olie lagen goed in de markt. Het olie-aandeel kon vooruit, net als andere oliefondsen in Europa, op basis van een weer hogere olieprijs. In Londen doorbrak brent-olie voor levering eerstvolgende maand de grens van 33 dollar per vat, nadat duidelijker wordt dat Opec technisch niet in staat is om de productie verder op te voeren. Met een winst van 1,5 procent op 69,10 euro kwam Koninklijke Olie dichtbij de recordkoers van 70,48 euro die het neerzette op 19 mei van dit jaar.

ABN Amro kon een tikje omhoog, na de winstnemingen van gisteren. Getronics werd daarentegen opnieuw gestraft voor de tegenvallende winst en de lagere winstvooruitzichten. Vanmorgen ging er weer 2,8 procent af op 13,62 euro.