Door de bank genomen

Hans van der Wielen, topman van voedingsconcern Numico, zou analist I. Wilson van ABN Amro vandaag eens goed de waarheid zeggen, zo kondigde hij gisteren aan. De man heeft volgens Van der Wielen onlangs een pessimistische analyse over Numico laten uitlekken om ,,gigantische handel te organiseren''. Want daar verdient de `sell-side' van de bank aan. Wilson wijzigde het oordeel over de aandelen Numico van `kopen' in `vasthouden'. In de praktijk wordt dat tegenwoordig opgevat als een negatief advies.

Van der Wielen verzocht de ABN-top twee weken geleden het kritische rapport pas vandaag te publiceren – na bekendmaking van de halfjaarcijfers – omdat hij er nu pas publiekelijk op kan ingaan. De analyse is gebaseerd op beperkte gegevens, aldus Van der Wielen, en hij kon dat vandaag pas verdedigen. De top van de bank ging akkoord, maar het rapport lekte desondanks uit. De koers is sindsdien 12 procent gedaald. Uiteindelijk verscheen het rapport afgelopen vrijdag alsnog officieel, omdat een journalist van de Wall Street Journal er de hand op had gelegd en begon te wroeten.

Van der Wielen ergerde zich gisteren openlijk aan deze ,,manipulatie van de koers''. Al zei hij niet expliciet dat de bank wraak wilde nemen, hij legde het verband wel: ABN Amro heeft in juni niet mee mogen doen aan een emissie van Numico in de Verenigde Staten. Numico vond de bank te duur, Deutsche Bank en Schroder Salomon Smith Barney kregen de opdracht. Volgens Van der Wielen is `voorkennis' van een analistenrapport tegenwoordig meer waard dan voorkennis van wat een bedrijf zelf gaat ondernemen.

    • Frederiek Weeda