De hut van oom Ton

Het zal toch niet waar zijn? In de lange, lange rij Nederlandse bedrijven (DAF, BSO, Fugro, HBG, enzovoorts) die de grote buitenlandse aquisitie van hun leven doen, waarna het verworven juweel zich al snel ontpopt tot een molensteen, dreigt nu ook Getronics zich te scharen. Wang Global, vorig jaar gekocht, drukt de winstgroei van Getronics, dat gisteren een tegenvallend resultaat moest rapporteren. Beleggers reageerden hevig met een koersdaling van 18 procent. Daarvan wist het automatiseringsbedrijf vanmorgen maar 4 procent terug te halen. Aan de winstgroei moet je niet komen – zeker niet bij Getronics, dat juist als groeier een sterke reputatie had.

Wang moet topman Cees van Luijk zwaar op de maag liggen: zijn idee was het niet. Toen hij eind 1998 werd benaderd om de zittende topman (en grootaandeelhouder) Ton Risseeuw op te volgen, had deze de overname al in gang gezet. Nu blijkt dat Risseeuw, die 23 jaar bij Getronics werkte, met Wang alnog over zijn graf heen regeert. Getronics blijft toch een beetje de Hut van oom Ton.

Het resultaat is dat onder Van Luijks bewind de koers van Getronics – zeker na de val van gisteren – per saldo nauwelijks van de grond is gekomen. En voor een bedrijf dat door overnames binnen drie jaar bij de wereldtop wil horen is de aandelenkoers van extreem groot belang. Tenzij Van Luijk beleggers de andere Wang toekeert en bewijst dat de aankoop succesvol is.

    • Maarten Schinkel