CELLISTEN

De Nederlandse Canadees Tristan Honsinger is een cellist die je eigenlijk moet zien. Op zijn solo cd A Camel's Kiss mis je zijn unieke mimiek en een deel van zijn heftige motoriek. Dat hij af en toe zijn stem opzet, compenseert wel iets maar te weinig om leken over de streep te trekken. Dit is een cd voor Honsinger-kenners, ook al omdat de enveloppe waarin hij verpakt zit behalve titels en speelduur geen enkele informatie bevat.

Toegankelijker voor niet-ingewijden is Cellotape & Scotchtape van cellist Erns Reijseger, een heruitgave van een lp uit '82. Het `Scotch' in de titel verwijst naar percussionist Alan Purves die de overwegend ritmische aanpak van Reijseger ten overvloede nog eens onderstreept. Belangstelling voor niet-westerse muziek blijkt uit titels als `Honggong'. Dit is aardige, niet gedateerde muziek.

De anthologie It's a brand new Day bevat acht opnamen die tussen '89 en '96 werden gemaakt van de in '98 jong overleden cellist Tom Cora. Allemaal `live' in de Knitting Factory in New York met andere `downtown'-musici onder wie toetsenspeler Wayne Horvitz, trompettist Dave Douglas en gitarist Fred Frith. In deze door clubtechnicus Bruce Gallanter gemaakte selectie klinkt Cora zo grillig, heftig en verrassend dat het in het geheel niet stoort dat de balans niet altijd ideaal is.

Tristan Honsinger: A Camel's Kiss (ICP 036). Ernst Reijseger: Cellotape & Scotchtape (DATA: 822). Beide distr. BVHAAST. Tom Cora: It's a brand new Day (Knitting Factory kfw-271).

    • Frans van Leeuwen