`Buitenlandse gijzelaars op Jolo vrij'

Moslimrebellen op het Filippijnse eiland Jolo hebben vandaag drie gijzelaars vrijgelaten. Morgen komen naar verluidt nog tien vooral buitenlandse gijzelaars vrij die sinds vier maanden worden vastgehouden.

Dat heeft de onderhandelaar van de Filippijnse regering, Robert Aventajado, vanmiddag gezegd. De gijzelnemers van de islamitische afscheidingsbeweging Abu Sayyaf hebben vamorgen als eerst drie Maleisiërs vrijgelaten. Morgen volgen onder anderen drie Fransen, twee Duitsers, twee Finnen en Zuid-Afrikanen en een Filippino.

Ook drie journalisten van het tv-station France 2, die in juli werden vastgenomen tijdens een reportage over de gijzeling, zouden morgen vrijkomen. Het is nog onduidelijk wat het lot is van twaalf Filippijnse christenen, die in juli in gijzeling werden genomen toen ze kwamen bidden voor de gijzelaars van april.

Na maandenlang vruchteloze onderhandelingen met de rebellen is de vrijlating van de gijzelaars deze week ineens in zicht gekomen na bemiddeling door Libië. Woensdag lieten de rebellen een Filippijnse vrouw vrij, als achtste van een oorspronkelijke groep van 21 gijzelaars die op 23 april werden ontvoerd. Vorige maand werden er al zeven vrijgelaten. Een van hen was de Duitse Renate Wallert, die al langere tijd ernstig ziek was. De andere zes waren Maleisiërs, voor wie een losgeld werd betaald van naar schatting 5,5 miljoen dollar.

Volgens Filippijnse kranten heeft de Libië nu 25 miljoen dollar betaald aan Abu Sayyaf voor de overige gijzelaars. Dat wordt evenwel ontkend door de Libische onderhandelaar Rajab Azzarouq. Volgens Azzarouq heeft Libië alleen beloofd ontwikkelingsprojecten in de zuidelijke Filippijnen te financieren. De Filippijnse regering vreest dat Abu Sayyaf van losgeld wapens koopt voor de strijd om afscheiding van de zuidelijke eilanden van de Filippijnen.

De vrijlating liep de laatste dagen vertraging op door problemen rond de drie Franse journalisten. De Filippijnse president Estrada eiste de gelijktijdige vrijlating van alle gijzelaars, maar regeringsonderhandelaar Aventajado opperde vanmorgen dat de journalisten als laatsten vrijkomen.

Na hun vrijlating worden alle Westerse gijzelaars naar de Libische hoofdstad Tripoli gevlogen. Daar ontmoeten zij de Libische leider Moammar Gaddafi, voordat diplomaten en ministers uit hun eigen landen hen naar huis brengen. Ministers uit Zuid-Afika en Libanon wachten al enige dagen in Tripoli. Een van de Franse gijzelaars is een Libanese vrouw die tijdens haar gevangenschap op Jolo de Franse nationaliteit heeft gekregen. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja heeft aangekondigd persoonlijk naar Tripoli te reizen voor de ontvangst. Ook de Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken, Védrine en Fischer, zouden dat overwegen. Een hoge Duitse diplomaat bevindt zich al sinds twee dagen in Tripoli.

Volgens diplomaten krijgt Gaddafi in ruil voor de bemiddeling steun van Europa voor een beter internationaal imago. Gaddafi is vaak beschuldigd van steun aan internationaal terrorisme. Op de Filippijnen zou Libië het Islamitische Bevrijdingsfront Moro steunen, een meer gematigde afscheidingsbeweging dan Abu Sayyaf.