Bestrijdingsmiddelen 1

In de krant van 15 augustus werd de kwestie van negen `onmisbare' bestrijdingsmiddelen aan de orde gesteld. Volgens een bindende EU-richtlijn is het gebruik van deze middelen niet aanvaardbaar. Aardbeienteler van Berendonk beweert in het artikel dat Nederland het enige land is dat de Europese-richtlijn respecteert. Dit is onjuist. De bestrijdingsmiddelen in kwestie zijn bijvoorbeeld door Denemarken en Duitsland al in de jaren negentig weggesaneerd. Daar worden de aardbeien geteeld zonder de landbouwvergiften die volgens van Berendonk onmisbaar zijn.

De term onmisbaar wordt dan ook oneigenlijk gebruikt. De betekenis ervan is in feite: kostenverhogend voor boer en tuinder. Daarbij worden evenwel de kosten van milieu- en gezondheidsschade niet meegerekend. Zou dat wel het geval zijn dan is het waarschijnlijk alles bijeen goedkoper de bestrijdingsmiddelen in kwestie in de ban te doen.

De landbouwwoordvoerders van CDA, VVD en D66 willen een wet die de `onmisbare' middelen alsnog toestaat. Dit nu is strijdig met het bindend karakter van de EU-richtlijn. Men kan er daarom vergif op innemen dat de wet vroeg of laat door de rechterlijke macht wordt afgeblazen. Het zou dan ook een goede zaak zijn als de Tweede Kamer de landbouwwoordvoerders van VVD, CDA en D66 tot de orde roept en het desbetreffende wetsvoorstel afstemt.

    • Prof.Dr. L.Reijnders