`Als FC Barcelona komt ben ik weg bij PSV'

De spelers uit de jeugdopleidingen van de eredivisieclubs hebben slechts één doel voor ogen: profvoetballer worden. Maar slechts weinigen slagen daar uiteindelijk in. Daniel Guijo Velasco (16) van PSV: ,,Ik hoop dat ik mijn vader straks trots kan maken.''

Op het trainingscomplex van PSV tikken een paar jeugdspelers elkaar rustig de bal in de voeten. Met trots dragen ze de originele shirts van de Eindhovense eredivisieclub. Ze dromen van een baan als betaald voetballer. ,,Ik zal er alles aan doen om hier te slagen'', zegt Daniel Guijo Velasco in de kantine van de amateurafdeling.

Guijo Velasco wordt door de trainers van de jeugdopleiding van PSV als één van de grote talenten gezien. De 16-jarige spits van het B1-elftal is volgens hoofd opleidingen Remy Reynierse niet alleen getalenteerd, maar hij heeft ook ,,een goeie kop''. ,,Hij is zwaar gemotiveerd. Hij is aanspreekbaar en doet iets met aanwijzingen. En dat zie je maar weinig'', meent Reynierse.

Al op zeer jonge leeftijd begon Guijo Velasco naar eigen zeggen te denken aan een carrière als voetballer. Als zoon van Spaanse ouders, die begin jaren tachtig naar België emigreerden, groeide hij ,,met de bal aan de voet op''. Terwijl zijn vader in de mijnen werkte en zijn moeder het huishouden deed, was Daniel buiten aan het voetballen.

Op zijn tiende ging hij naar Racing Genk en ruim een jaar geleden stapte Guijo Velasco, die in het Belgische plaatsje Houthalen Helchteren woont, over naar PSV. Hij is nu één van de twintig tot vijfentwintig spelers die PSV dagelijks met busjes vanuit België ophaalt en weer terug de grens over brengt. Guijo Velasco speelt in de B1 samen met vijf anderen Belgen.

Guijo Velasco twijfelde geen moment toen het Nederlandse PSV hem vorig jaar een plaats in de jeugdopleiding aanbood. ,,Het verschil tussen België en Nederland is groot'', zegt de linksbenige aanvaller. ,,De velden in Nederland zijn altijd groen. De begeleiding en de trainingen zijn beter. En ook de kleding is mooier. In Genk liep iedereen in een ander shirtje. Hier krijg je alles van PSV.''

Guijo Velasco beschouwt zichzelf Belg noch Nederlander. ,,Ik ben dan wel in België opgegroeid, maar ik voel me toch meer een Spanjaard'', zegt hij in onvervalst Vlaams. ,,Spelen in Barcelona zou een droom zijn. Rivaldo en Guardiola zijn mijn favoriete spelers. Als Barcelona komt, ben ik hier weg.'' Hij lacht en weet dat hij eerst maar eens moet zien te slagen bij PSV. ,,Dit wordt een belangrijk jaar. Of ik het haal weet ik niet. Ik hoop op mijn negentiende of twintigste in het eerste te staan. En anders? Dat weet ik niet.''

Maandag begint Guijo Velasco aan zijn eindexamenjaar van de Mavo op het Sint Joris College in Eindhoven. De school waar de talenten van PSV hun opleiding genieten en waar dagelijks een grote bus de spelers vanuit de schoolbanken naar de trainingsvelden brengt. Over een maatschappelijke carrière heeft Guijo Velasco nog nooit echt nagedacht. Wel over hoe het is om voetballer te zijn.

,,Natuurlijk denk ik ook wel eens aan beroemd zijn. Aan het geld dat ik kan verdienen. Ik hoop dat ik mijn ouders straks iets terug kan geven. Het zou voor mijn vader een eer zijn als hij zijn zoon ziet spelen. Ik hoop volgend jaar een contract te tekenen.''

Het afgelopen seizoen manifesteerde Guijo Velasco zich met dertig doelpunten als getalenteerde spits in het B2-elftal van de junioren van PSV. Dit jaar maakte hij de overstap naar de B1 waarin hij samen met twintig anderen voor een plek in de basis moet strijden. ,,Het gaat nu wel goed met mij. Ik ben geen deugniet'', vertelt de jonge voetballer. ,,Iedereen die hier speelt is goed. Niemand steekt er echt bovenuit. Ik kan en moet in alles nog veel beter worden. Ik moet bijvoorbeeld nog beter met rechts leren schieten. En ik moet nog krachtiger worden. Ik zal het zelf moeten verdienen om verder te komen.''

Guijo Velasco, die de Spaanse nationaliteit heeft, is in tegenstelling tot sommige van zijn ploeggenoten nog nooit opgeroepen voor een jeugdselectie van zijn land. ,,Nee, ik denk dat ze in Spanje wel genoeg talent hebben. Ik weet niet eens of ze mij daar wel kennen. Maar mocht Nederland me vragen, dan zou ik wel ja zeggen.'' Maar bij PSV zullen zijn teamgenootjes hem gewoon `een domme Belg' blijven noemen.

De leiding van PSV ziet de voetballende Belgen volgens Reynierse als Nederlanders. ,,Natuurlijk. Voor deze jongens is Eindhoven de stad die het dichtst bij ze in de buurt ligt. Ze zijn helemaal op Nederland georiënteerd. Maar of Guijo Velasco hier uiteindelijk slaagt is moeilijk te zeggen. Dat hangt net als bij alle andere talenten vooral af van de mentaliteit. Ze moeten steeds de twijfels die ze tegenkomen proberen te overwinnen. Maar Guijo Velasco heeft het in zich.''

Dit is aflevering drie in een serie over voetbaltalent in Nederland.

    • Koen Greven