`Alle honken bezet houden'

Boskalis profiteert van de gunstige internationale conjunctuur. Het baggerbedrijf, dat vandaag gunstige halfjaarcijfers bekendmaakte, blijft op zoek naar schaalvergroting.

Baggeraar Boskalis blijft streven naar uitbreiding, ondanks de vorige maand mislukte fusie met HBG. ,,Consolidatie is in onze branche een goede zaak'', zegt bestuursvoorzitter Rob van Gelder. ,,Baggeren is kapitaalintensief en internationaal. Doordat we over de hele wereld actief zijn is het vaak een heksentoer alle honken bezet te houden. Schaalgrootte kan dan nuttig zijn. Dat vinden wij overigens niet alleen; bij onze Belgische collega's, HBG en Ballast Nedam zul je hetzelfde geluid horen.''

Vanochtend maakte Boskalis bekend dat omzet en winst over het eerste halfjaar met 17 procent zijn toegenomen. Van Gelder is daarover zeer tevreden. De Papendrechtse baggeraar vaart mee op de golven van de internationale economische voorspoed. Een kort college baggereconomie: ,,Door economische groei ontstaat handel, er moet meer getransporteerd worden, dat betekent grotere containerschepen en diepere vaargeulen. Die moeten gebaggerd worden. En daar zijn wij toevallig heel erg goed in.''

De gunstige conjunctuur zorgt ook op een andere manier voor extra omzet. In juni kreeg Boskalis samen met drie partners opdracht voor een groot landaanwinningsproject in Singapore. ,,Er is in Singapore te weinig ruimte om de economische expansie te kunnen huisvesten. Misschien nog wel belangrijker is dat landaanwinning ook commercieel aantrekkelijk is geworden. Vroeger waren het voornamelijk overheidsprojecten waar geld bij moest, maar door vernieuwde technieken kunnen wij als baggeraars goedkoper werken en kunnen opdrachtgevers geld verdienen aan landaanwinning'', aldus Van Gelder.

Met het project in Singapore is een bedrag van vier miljard gulden gemoeid, waarvan een kwart voor Boskalis. Het grootste deel van het baggerwerk moet volgend jaar klaar zijn. In september wordt in Singapore een besluit genomen over nog een grootschalig project om land uit zee te winnen. Boskalis hoopt ook die opdracht in de wacht te slepen.

De orderportefeuille van Boskalis is nu goed gevuld. Van Gelder zal er dan ook niet rouwig om zijn als de aanleg van de tweede Maasvlakte bij Rotterdam nog even wordt uitgesteld. ,,U weet hoe dat gaat: als het besluit eenmaal is genomen, moet die vlakte er ook meteen liggen. Maar op dit moment kunnen wij niet van vandaag op morgen aan zo'n groot project beginnen.''

De overheid wil dat het bedrijfsleven de tweede Maasvlakte voor een deel betaalt. Van Gelder heeft wel oren naar deelname aan zo'n publiek-private financiering. Toch verwacht hij niet dat het zover zal komen. ,,Als je meebetaalt, wil je ook een stukje zeggenschap over die vlakte hebben. Ik denk niet dat de overheid die zeggenschap in wil leveren.''

De bestuursvoorzitter ziet de toekomst van zijn bedrijf zonnig in. ,,De baggermarkt groeit per jaar met 7 procent, ongeveer twee keer zo hard als de economie. Maar wij zijn de marktleider, en onze ambities liggen hoger. We willen een groei die in de dubbele cijfers zit. Maar die groei moet wel waarde voor de aandeelhouders creëren. Op dit moment ligt onze koers-winstverhouding op ongeveer acht. Daar zit zeker ruimte voor verbetering.''

Van Gelder sluit niet uit dat die groei ook uit ander werk dan puur baggeren kan komen. ,,Maar het moeten activiteiten zijn die aan het baggeren verwant zijn, het bagger-plus-concept.''

Of en, zo ja, welke bedrijven Van Gestel dan wil overnemen? ,,Ik moet u teleurstellen. Op dit moment heb ik niemand concreet op het oog.''

DOSSIER BOSKALISwww.nrc.nl

    • Douwe Douwes