Winstdaling Getronics

Getronics is na een zeer lucratieve millenniumwisseling in slecht vaarwater terecht gekomen. De automatiseerder gaat bovendien gebukt onder de heersende onzekerheid over de richting waarin de internethandel zich ontwikkelt.

Dat heeft de bestuursvoorzitter van Getronics, Cees van Luijk, vanochtend gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Amsterdam. Beleggers reageerden zeer teleurgesteld. De aandelenkoers van Getronics zakte met bijna 12 procent tot 15,20 euro (33,4 gulden).

De nettowinst bedroeg over de eerste zes maanden van dit jaar 54 miljoen euro (118,8 miljoen gulden), een daling van 26 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst per aandeel nam af tot 0,16 euro. In de eerste helft van 1999 was dat 0,30 euro. De toename van het aantal aandelen met 27 procent leidde tot winstverwatering. De winstdaling werd verder veroorzaakt door de afschrijving van goodwill, als gevolg van de overname van branchegenoot Wang vorig jaar.

De omzet nam toe met 60 procent tot 1,9 miljard euro. De kosten die zijn gemaakt om deze omzet te bewerkstelligen namen toe met ruim 65 procent tot 1,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (voor afschrijving van goodwill en belastingen) nam toe met 4,6 procent tot 113 miljoen euro.

Dit bedrijfsresultaat bedraagt nu 5,9 procent van de totale omzet. Van Luijk zei vanochtend dat hij er naar streeft om dat percentage per 2003 op het oude niveau van 9 procent te hebben gebracht.

Vooral in Frankrijk en Duitsland viel de autonome groei van Getronics tegen. In die landen wil de automatiseerder daarom het liefst overnames gaan doen, aldus Van Luijk. In Duitsland zal dat volgens de topman moeizaam gaan omdat daar weinig overnamekandidaten zijn die landelijk opereren en Getronics in een klap schaalgrootte kunnen geven. In Frankrijk zijn bedrijven op het ogenblik heel duur, aldus Van Luijk.

Lichtpuntje zijn de nieuwe zogeheten UMTS-netwerken voor mobiele telefonie en mobiel internet die op komst zijn. Getronics denkt veel nieuwe opdrachten binnen te kunnen slepen.