Wegener groeit fors

De overname van de regionale dagbladen van VNU heeft de omzet van Wegener een stevige impuls gegeven.

De omzet van het Apeldoornse media- en marketingconcern steeg in het eerste halfjaar met bijna 44 procent tot 502 miljoen euro (1,1 miljard gulden) ten opzichte van het eerste halfjaar van 1999.

Het bedrijfsresultaat verdubbelde van 34 tot 70 miljoen euro. De nettowinst die Wegener in de eerste zes maanden behaalde steeg met 37 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 1999, en kwam uit op 26 procent. Vóór aflossing van goodwill bedroeg de stijging van de nettowinst 65 procent.

Bestuursvoorzitter J. Houwert toonde zich vanochtend tevreden met de ontwikkelingen van bijna alle onderdelen van het Wegenerconcern.

Naast regionale dagbladen is het bedrijf actief in direct marketing, cartografische diensten, en radio en TV. Verder is Wegener de uitgever van een aantal golftijdschriften en het weekblad Party en is het de eigenaar van een aantal internetsites. In december van het vorige jaar werd de Arcade muziekgroep afgestoten.

Met name de verkoop van de muziekactiviteiten en de acquisitie van de VNU-dagbladen hebben het profiel van Wegener sterk beïnvloed, aldus Houwert. Hij verwacht dat de samenvoeging van de dagbladen die werden overgenomen met de regionale bladen die Wegener al in huis had, op jaarbasis een kostenvoordeel van 40 miljoen hulden gaat opleveren.

Op internet lanceerde Wegener eerder dit jaar JobTrack en AutoTrack, sites die vraag en aanbod op het gebied van banen en auto's bij elkaar brengen.

Bestuursvoorzitter Houwert verwacht veel van de internetactiviteiten, maar welk deel van de omzet Wegener in de toekomst via internet verwacht te genereren wilde hij niet kwijt. Hij hield het bij de verwachting van een ,,buitengewone groei''.

Wegener is eigenaar van het televisiestation TMF en radiostation Radio 10. Voor die twee dochters wordt een strategische partner gezocht, en Houwert sloot niet uit dat Wegener in een comcinatie een minderheidsbelang zal krijgen.

Voor het gehele jaar verwacht Wegener dat de winst per aandeel met meer dan vijftien procent zal toenemen.