`Watermuziek' opent derde Grachtenfestival

Met Händels Water Music opende gisteravond in Amsterdam de derde editie van het Grachtenfestival. Nog tot en met zondag biedt het festival zeventig concerten op twintig locaties in de Amsterdamse binnenstad.

Eén van de charmes van het jaarlijkse grachtenfestival is de combinatie van het massale met het kleinschalige. Het officiële festivalhoogtepunt vormt het Prinsengrachtconcert, dat zaterdagavond optredens biedt van violiste Leila Josefowicz en het zigeunerensemble van Roby Lakatos. ,,Vorig jaar trok het Prinsengracht concert naar schatting 15.000 van de in totaal 45.000 festivalbezoekers,'' vertelt festivaldirecteur Alma Netten. Maar eigenlijk zijn het veel meer de kleine evenementen die het Grachtenfestival bijzonder maken. Concerten voor vijftien tot vijfentwintig mensen in de huiskamers van monumentale grachtenpanden, waar de bezoeker professionele musici kan beluisteren in `kamermuziek zoals kamermuziek bedoeld is,' aldus Netten. En dan zijn er nog de wandelingen langs monumenten, de rondvaarten en de grootschaliger concerten in Felix Meritis en Christofori.

Ter introductie van het festivalthema `water' en ter opening van het festival, klonk gisteravond Händels Water Music door honderdvijftig musici van het Harmonieorkest St. Michaël uit Thorn en de Koninklijke Philharmonie Bocholtz onder leiding van Heinz Friesen. Zacht ruisten de bomen langs het festivalponton voor het Pulitzerhotel, waar zaterdag ook het Prinsengrachtconcert plaatsvindt. En als een bekoorlijke dissonant weefde de Westertoren op het hele uur haar carillonklanken door Händels noten.

Eén van de doelen van het grachtenfestival is jonge musici in staat te stellen podiumervaring op te doen. Het festivalprogramma omvat daartoe `huis-, tuin- en dakterrasconcerten' door diverse concourswinnaars, een openluchtconcert door de nieuwe lichting zangers van de Opera Studio Nederland en concerten door reeds succesvolle, jonge ensembles als het Calefax Rietkwintet. Nieuw is dit jaar het Kindergrachtenfestival, dat vandaag is begonnen met het openingsprogramma En nu ik! voor en door kinderen, en de komende dagen voortgaat met speciale concerten, masterclasses en workshops.

Het tweede reguliere festivalconcert bracht gisteravond Schuberts Forellenquintet in de tot op de laatste stoel gevulde Zuilenzaal van Felix Meritis. Violiste Janine Jansen, die komend seizoen zal soleren bij tal van grote orkesten, Maarten Jansen (cello), Joël Waterman (altviool), Wilmar de Visser (contrabas) en Paolo Giacometti (piano) speelden Schuberts kwintet met een zeldzame combinatie van onderlinge oplettendheid en muzikale gedrevenheid. In het forellenthema met variaties ging Janine Jansen met haar fraaie toon en indrukwekkend zekere podiumaanwezigheid voor in alle gradaties tussen luchtige lyriek en ronkend drama. Jansen en haar collega-musici zetten zo op aanstekelijke wijze de toon voor een festival dat in diversiteit een evenzeer opwekkende opmaat voor het nieuwe culturele seizoen is.

Grachtenfestival, t/m 20/8.

Inf. (020) 4214542 of via www.grachtenfestival.nl.

    • Mischa Spel