VNU kritiseert internetmethode PCM Uitgevers

PCM Uitgevers past zelf technieken toe op internet die ze anderen verwijt. Het bedrijf maakt systematisch gebruik van zogeheten deep links (directe verwijzingen) op de website van Carp, een wekelijkse uitgave van PCM, terwijl PCM juist vorige week in een kort geding eiste dat uitgever Eureka Internetdiensten van de website Kranten.com, een nieuwsoverzicht van Nederlandse en buitenlandse kranten, ophoudt met het aanbrengen van deep links naar de artikelen op de websites van van PCM-kranten.

Het verwijt aan het adres van PCM komt onder meer van VNU uitgevers dat de site exploiteert waarvan Carp gebruik maakt. ,,De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet'', zegt Steven Veenendaal, publishing director van Newmonday.com van uitgever VNU over het dieplinken van Carp. ,,PCM heeft geen toestemming gevraagd aan VNU voor de links'', aldus Veenendaal.

Het PCM-tijdschrift Carp exploiteert sinds 8 augustus een zoekmachine voor vacaturebanken op de website van het weekblad. Met een zelfgeschreven programma raadpleegt Carp Metasearch, zoals de zoekdienst heet, acht vacaturesites van andere bedrijven. Volledig automatisch zoekt Carp vacatures aan de hand van de wensen van de bezoeker. De gevonden resultaten komen als deep links op het scherm van de websurfer. Technisch gezien lijkt het alsof de pagina's van bijvoorbeeld JobNews en Monsterboard bij de website van Carp horen.

Veenendaal van VNU zegt: ,,Wij vinden de links niet correct, omdat de opdrachtgevers ons hebben betaald voor een plek op de site. Bovendien willen we dat de bezoekers rechtstreeks naar ons komen. We hebben namelijk nog veel meer te bieden dan vacatures.''

Mr. J. Krikke, advocate van PCM, ontkent echter dat PCM dieplinken als zodanig wil verbieden. PCM heeft bezwaar tegen het overnemen van alle koppen van de kranten op Kranten.com en het toegankelijk maken van de achterliggende artikelen. Op die manier exploiteert Kranten.com de content (inhoud) van PCM. Carp doet dit niet met de vacaturebanken, aldus Krikke.