Verhoging rente in VS van de baan

Een Amerikaanse renteverhoging volgende week is zo goed als van de baan. Dat was de consensus onder economen na de gunstige inflatiecijfers van gisteren. De consumentenprijsindex over juli steeg met 0,2 procent en dat was een meevaller.

De financiële markten bleven er gelaten onder omdat het cijfer in de lijn der verwachtingen lag. Een uitschieter naar boven had waarschijnlijk onrust gebracht. De kerninflatie, de prijsindexstijging zonder de voedsel- en brandstoffen, steeg eveneens slechts 0,2 procent. Huisvesting en luchtvaarttarieven werden duurder in juli, kleding en schoenen goedkoper.

Ook werd gisteren bekend dat de huizenbouw in juli 3,3 procent terugviel in vergelijking met een maand eerder. Het aantal nieuwe huizen waarmee werd begonnen bedroeg 1,512 miljoen, een daling voor de derde achtereenvolgende maand.

Dat is opnieuw een signaal dat de renteverhogingen sinds vorig jaar juni met in totaal 1,75 procent effect hebben op de economische groei. Die matigt zich, wat voor analisten reden is om aan te nemen dat de rente voorlopig ongewijzigd zal blijven.