Van Gaal geniet van eerste optreden als bondscoach

Geruisloos heeft Louis van Gaal het roer overgenomen van het Nederlands elftal. Een rustige oefenstage werd gisteren afgesloten met een overwinning op de amateurs van Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder (AGOVV). De dubbele cijfers kwamen net niet op het scorebord: 9-0. Daarmee was het rouwproces van het mislukte EK enigszins verwerkt. De debuterende bondscoach Van Gaal hield woord en volgde in grote lijnen het tactische strijdplan van Frank Rijkaard. Een spelsysteem dat Van Gaal's voorganger pas na eindeloos puzzelen op het EK uitbroedde.

Alles voltrok zich in een ontspannen sfeer. In de dug-out lachten Van Gaal en zijn assistent Ruud Krol heel wat af. En ondertussen waren de internationals op het veld niet te beroerd de twaalfduizend toeschouwers wat hoogstandjes voor te schotelen. Veelbelovend was het aandeel van invaller Jan Vennegoor of Hesselink (FC Twente) die in de tweede helft zijn visitekaartje afgaf met een hattrick.

Het heeft er alle schijn van dat Van Gaal in de kwalificatiereeks voor het WK in 2002 de lijn van Rijkaard doortrekt. Alleen staan sommige spelers dan op een andere plek. De eerste wedstrijd in Groep 2 is op 2 september tegen Ierland.

Phillip Cocu is de opvolger van Dennis Bergkamp als aangever achter de spitsen. In de verdediging keerde Michael Reiziger terug als rechtsback in plaats van Paul Bosvelt die rechts op het middenveld opereerde. Het was opvallend dat Boudewijn Zenden, net als onder Van Gaal bij Barcelona, linksback speelde. Marc Overmars begon als linksbuiten. Die plaats had hij tijdens het EK afgestaan aan Zenden. Pas in de tweede helft verhuisde Overmars naar de rechterkant om plaats te maken voor nieuweling Wilfred Bouma.

Oranje miste door blessures twee linker verdedigers: Numan en Bogarde. Wellicht is er dus nog hoop voor Zenden om terug te keren op zijn geliefde stek. Maar het was niet in zijn voordeel dat Ronald de Boer als rechter flankspeler een uitstekende indruk maakte. De Noord-Hollander voetbalde gedreven en was later in de eerste helft bij drie van de vijf doelpunten betrokken. De laatste treffer nam hij zelf voor zijn rekening. In de tweede helft bleef De Boer aanvankelijk aan de kant. Maar de laatste tien minuten kwam hij toch weer in het veld voor Overmars. Rijkaard gunde De Boer op het EK, toen hij net hersteld was van een blessure, weinig speeltijd.

In de tweede helft gaf Van Gaal drie nieuwelingen een kans: Mark van Bommel en Wilfred Bouma van PSV en Jan Vennegoor of Hesselink. Van Bommel verving rechtshalf Paul Bosvelt. Kluivert maakte plaats voor Vennegoor of Hesselink. De spits van Twente, die in het olympisch elftal internationale ervaring opdeed, was trefzeker en een goed aanspeelpunt. Van Gaal: ,,Jantje debuteerde als in een jongensboek.''

Arnold Bruggink en Fernando Ricksen kwamen niet aan spelen toe omdat ze op de training geblesseerd waren geraakt. Van Gaal: ,,Ricksen had niet zoveel last. Maar uit voorzorg besloot hij toch om niet te spelen. Dat vind ik een sterke beslissing van een jongen die kan debuteren in het Nederlands elftal. Bruggink blijft bij mij in beeld als plaatsvervanger voor Cocu achter de spitsen.''

Van Gaal had zichtbaar genoten van zijn eerste optreden als coach van Oranje. ,,We hebben negentig minuten vanuit een bepaalde filosofie gevoetbald. Er is geconcentreerd gespeeld. We hadden alleen de kansen beter moeten benutten.''

De nieuwe bondscoach roemde de gastvrijheid van AGOVV dat erin was geslaagd om in drie weken de wedstrijd te organiseren. Op het sterk verouderde Sportpark Berg en Bos lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Toch zorgden 150 vrijwilligers ervoor dat twaalfduizend toeschouwers zonder problemen de wedstrijd konden volgen.

AGOVV, dat zo graag wil toetreden tot het betaald voetbal, maakte dan ook een goede beurt bij de KNVB. Cor Kok, voorzitter van de raad van toezicht van de club: ,,Van die 150 vrijwilligers hebben 25 mensen zelfs hun vakantie verschoven voor deze wedstrijd.'' AGOVV heeft deze zomer een paar ton verdiend aan oefenwedstrijden. Het elftal, dat wordt getraind door ex-Feyenoorder Peter Bosz, was ook sparringpartner van Vitesse en Feyenoord. De hoofdklasser maakt er al jaren geen geheim van zijn `amateurs' te betalen. De KNVB staat het oogluikend toe. Kok: ,,Wij hebben daardoor een begroting van twee miljoen gulden.''

In het seizoen 2002/2003 wil AGOVV terugkeren in het betaald voetbal. Tot nog toe stond de KNVB steeds op het standpunt dat er eerst een club uit het profvoetbal moet verdwijnen, voor een andere club kan toetreden. Kok: ,,Bestuurslid Harry van Raaij (voorzitter PSV, red.) onderzoekt de mogelijkheden om ons samen met FC Omniworld te laten doorstromen naar de eerste divisie. De komende twee jaar willen we een nieuwe accommodatie bouwen. Gezien de mededingingswet kunnen we de KNVB ook via de rechter dwingen ons toe te laten, maar die weg willen we niet bewandelen.''

    • Erik Oudshoorn