Taliban sluiten bakkerijen van vrouwen

De streng-islamitische Taliban hebben de Verenigde Naties gisteren opdracht gegeven tot sluiting van alle bakkerijen voor vrouwen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. In de bakkerijen, opgezet door het Wereld Voedsel Programma van de VN, werken 350 weduwen die gesubsidieerd brood verstrekken aan ongeveer 50.000 lotgenoten.

,,Dit is een ernstige belemmering voor ons programma'', zei het hoofd van het VN-programma in Afghanistan, Peter Goosens. ,,Deze mensen behoren tot de armsten hier, ze leven op brood en thee. Als je het brood wegneemt, hebben ze alleen nog thee.''

Sinds de Taliban in 1996 negentig procent van Afghanistan veroverden, is het vrouwen verboden buitenshuis te werken en onderwijs te volgen. Begin vorige maand verboden de Taliban Afghaanse vrouwen te werken voor internationale hulporganisaties, behalve in de gezondheidsector. De VN hoopten dat de uitzondering ook zou gelden voor de bakkerijen.

Maandag beschuldigde de minister van Buitenlandse Zaken, Wakil Ahmad Mutawakel, de VN ervan een crisis te hebben veroorzaakt door vrouwen in de bakkerijen te laten werken zonder toestemming te vragen aan de autoriteiten. ,,Het is waar dat wij problemen hebben, maar dat wil niet zeggen dat we onze principes moeten laten vieren'', aldus Mutawakel.

De bakkersvrouwen, vooral voormalige onderwijzeressen en ambtenaren, reageerden verslagen op de sluiting. ,,Geef me vergif voor mij en mijn vijf kinderen, zodat we snel sterven in plaats van een langzame dood door honger en schaamte'', riep een van hen. De meeste weduwen verloren hun echtgenoot tijdens de gevechten tussen rivaliserende islamitische milities begin jaren negentig. Ze zijn afhankelijk van internationale hulp om te overleven.