SUPER BREAKS

Hiphoppers en andere musici stropen over de hele wereld oude-platenwinkels af op zoek naar break-beats, bijzondere muziekfragmenten die ze kunnen gebruiken als samples in hun eigen werk. Het is een soort sport geworden om iets te vinden dat fantastisch klinkt en waarover iedereen zich het hoofd breekt waar dit nu weer in godsnaam vandaan komt.

De grap van de serie Super Breaks. Essential jazz, soul and funk break-beats, waarvan onlangs het tweede deel verscheen, is dat deze al die onbekende soul-, funk- en jazznummers waarnaar Ice Cube, LL Cool J en andere hiphoppers zich een ongeluk hebben gezocht, gemakkelijk verkrijgbaar maken.

Net als op Super Breaks 1 zijn niet alle nummers op Super Breaks 2 echt obscuur. Zo komt `Hyperbolicsyllabicsesquedalmistic' van Isaac Hayes al jarenlang voor op allerlei heruitgaven van Hayes' oude werk. Andere nummers blijken terecht obscuur: hier wreekt zich dat sampelende hiphoppers genoeg hebben aan een paar seconden sublieme muziek, ook als die afkomstig is uit een langdradig, slap soul-disco-nummer als bijvoorbeeld `Dance To The Drummer's Beat' van Herman Kelly.

Maar daar staan ware openbaringen tegenover, zoals `Hard Times' van Baby Huey, die volgens de deskundige toelichting op het bescheiden inlegvel `met Jimi Hendrix en Janis Joplin' tot de tragische doden in de popmuziek van 1970' behoort. Op het eerste gezicht is het wat overdreven om Baby Huey in één adem te noemen met Joplin en Hendrix, maar `Hard Times', gezongen met een prachtig klaaglijk-verontwaardigde stem, blijkt een van de beste, breed georkestreerde nummers van Curtis Mayfield, en is om even onduidelijke als onterechte redenen nooit bekend geworden. Alleen dit nummer al maakt de aanschaf van Super Breaks 2 waard.

Super Breaks. Essential jazz, soul and funk break-beats. Volume Two. (Spring Records CDBGPD 132)

    • Bernard Hulsman