Selectie Musea

De Glorie van de Gouden Eeuw Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan presenteert het Rijksmuseum in een reeks meesterwerken een overzicht van de Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw. Alle belangrijke kunstenaars uit deze periode zijn met ten minste één karakteristiek werk vertegenwoordigd, onder andere meesters zoals Frans Hals, Rembrandt, Ruisdael, Steen en Vermeer.

Het is een mooie en omvangrijke tentoonstelling, die eigenlijk te groot is om in één bezoek te consumeren. De kwaliteit van de stukken is zo hoog, dat wie voor de 140 schilderijen, 60 beelden en voorwerpen van toegepaste kunst en de honderd prenten en tekeningen, per stuk ook maar één minuut reserveert, toch al gauw vijf uur in de weer is.

De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse kunst uit de 17de eeuw t/m 17 sept in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. dag. 10-17u.

Glas

In Museum Het Paleis in Den Haag is een bijzondere glasexpositie te zien. Hier is het werk samengebracht van Nederlands beroemdste twintigste-eeuwse glaskunstenaar, A.D. Copier (1901-1991) en de Italiaanse glasmaker Lino Tagliapietra (1934). De mannen leerden elkaar begin jaren tachtig kennen toen Tagliapietra ontwerpen van Copier uitvoerde.

De expositie toont enkele honderden vroege en recentere glasobjecten van Copier zowel gebruiksglas als unica. Of ze nu uit de jaren '20 stammen of uit de jaren '80, ze doen allemaal even modern aan. Op de bovenverdiepingen zijn vijfendertig objecten te zien die Tagliapietra speciaal voor deze tentoonstelling maakte.

Copier en Tagliapietra, Inspiratie in glas. T/m 29 okt in Museum Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag.

Di t/m zo 11-17u. Het werk van Tagliapietra is te koop.

En verder Gerhard Richter: tekeningen en aquarellen 1964-1999, schilderijen 1999 t/m 8 okt in De Pont, Wilhelminapark 1 Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Gerhard Richter: werken op papier t/m sept in het Stedelijk Museum, kabinet Overholland, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag. 11-17u.

Montmartre

Tentoonstelling in het Van Gogh Museum over de beroemde Parijse kunstenaarswijk Montmartre. Deze buurt was aan het eind van de negentiende eeuw de ontmoetingsplaats van schilders, schrijvers, componisten en acteurs. Uit hun samenwerking kwamen vele avant-gardistische scheppingen tot stand. Bekend zijn de geïllustreerde kranten, prenten, posters, tekeningen en tijdsgebonden drukwerk zoals uitnodigingen en theaterprogramma's. Op de tentoonstelling zijn onder meer Henri de Toulouse-Lautrec en Georges de Feure vertegenwoordigd. Het meest verrassend blijken echter de werken van vergeten kunstenaars. Mensen die nu moeten worden gezien als de ware voorlopers van 20ste-eeuwse stromingen als Dada en Surrealisme.

De wereld van Montmartre. Amusement en avantgarde, 1875-1905.

T/m 24 sept. in nieuwe vleugel van het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam.