Selectie Films

Being John Malkovich

Acteur John Malkovich speelt zelf een kleine rol in absurd, vederlicht en tragisch debuut van clipregisseur Spike Jonze. Een verkommerde poppenspeler (John Cusack) vindt op kantoor een geheime gang die direct toegang geeft tot het brein van Malkovich en verkoopt met collega (Catherine Keener) toegangskaartjes voor dit magische evenement. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Leiden: Trianon Theater. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver Theater.

Bin ich Schön?

Doris Dörries elfde film is een gelukkig huwelijk tussen Spaanse duende en Duitse Sehnsucht. Hij gaat over de liefde, maar niet over de Hollywoodliefde, niet over de plastic All You Need is Love-liefde, hoewel de film zelf onmiskenbaar romantisch is. Losse, korte en schijnbaar toevallige ontmoetingen zijn in een estafettestructuur met elkaar verbonden, nu eens surrealistisch dan weer melodramatsch Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

Boys Don't Cry

Vertelt de ware geschiedenis van Brandon Teena, een meisje dat als jongen door het leven ging en toen dat uitkwam door zijn twee beste vrienden werd vermoord. Debuterend regisseuse Kimberly Peirce maakte er een verdrietige liefdesgeschiedenis van, een Romy en Julia, die gedragen wordt door het uitmuntende spel van Hilary Swank als Brandon en Chloë Sevigny als zijn vriendin Lana, die beiden voor een Oscar werden genomineerd. Den Bosch: Filmtheater Jeroen. Amsterdam: Filmtheater Kriterion.

De wind zal ons meenemen

De Iraanse regisseur Abbas Kiarostami laat een man uit de stad om onduidelijke redenen in een afgelegen bergdorp in Iraans Koerdistan op de dood van een vrouw wachten. Spannend, grappig, visueel groots georkestreerd en op een prikkelende manier cryptisch. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

Dogma

Kevin Smith corrigeert het katholieke geloof in een zachtaardige komedie vol maffe logica en orginele one-liners waarin god onder meer in een geruite onderbroek is te zien. Twee gevallen engelen proberen de hemel weer binnen te komen, wat voorkomen dient te worden door een bloedverwant van Jezus die in een abortuskliniek werkt.In meer dan 18 theaters.

Final Destination

Vaardige horrorthriller van voormalig X-Files-regisseur James Wong volgt een groepje scholieren dat als bij toeval ontsnapt lijkt aan een fataal vliegtuigongeluk. Amerikaanse verrassingshit van dit voorjaar is gruwelijk inventief in de manier waarop de dood alsnog zijn plannen ten uitvoer probeert te brengen.In meer dan 16 theaters.

Lek

Nederlandse politiefilm van Jean van de Velde in de trant van Serpico en Internal Affairs, laat soapster Cas Jansen een informant van de CID (Victor Löw) runnen. Briljant scenario slaagt erin toffe Amsterdamse humor op grimmige wijze tegen zichzelf te keren en verweeft de spanning uit commerciële Amerikaanse speelfilms met een originele thematiek over de wens om kinderen te krijgen. Amsterdam: Het Ketelhuis. Deventer: Filmhuis De Keizer. Helmond: Filmhuis Helmond.

Sweet and Lowdown

Fictieve biografie van Woody Allen over jazzgitarist Emmett Ray, perfect vertolkt door Sean Penn. Ray was een hork van een vent, gezegend met een groot ego en even groot talent – alleen Django Reinhardt was beter. Opgezet als klassieke biopic, inclusief toelichting van jazzhistorici, is de film vooral Allens liefdesverklaring aan de jazz van de jaren dertig. Amsterdam: Cinecenter. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Utrecht: Springhaver Theater.

The Emperor And The Assassin

Groots opgezet epos van Chen Kaige over de eerste Chinese keizer, die in de derde eeuw voor Christus door veldslagen en intriges de macht in handen kreeg. Kostuums en decors zijn schitterend, maar doen niet exotisch aan; Chinees verleden lijkt net zo vertrouwd als Europees verleden.Den Haag: Babylon. Maastricht: Filmtheater Lumière. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg.

Topsy-Turvy

Voorbeeldige historische film van Mike Leigh documenteert zorgvuldig een jaar uit het leven van de door latere generaties verguisde Engelse operette-auteurs W.S. Gilbert en Arthur Sullivan, voorafgaand aan de première van hun meesterwerk The Mikado (1885). Alles klopt, zowel de details als de heldere visie op het werk van perfectionistische ambachtslieden in een tijdperk van technische innovaties en vanzelfsprekende hegemonie van het avondland. Amsterdam: Filmtheater `De Uitkijk'.

En verder

American Beauty Amsterdam: Tuschinski, The Movies. Leiden: Trianon Theater. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: City Theater/Movies. Magnolia. In meer dan 8 theaters.