SCIENCEFICTION ANNO 2000

Niet alle sciencefiction speelt in de toekomst, ook de virtuele realiteit is een graag gebruikte plaats van handeling. Zo ook in Harsh Realm, een schepping van Chris Carter die naam maakte met zijn wereldwijde hit The X-Files (161 afleveringen sinds 1993) en van wie ook Millennium (1996-1999) behoorlijk succesvol was. Harsh Realm gaat over een soldaat genaamd Tom Hobbes – ook in tv-kringen kent men zijn filosofen – die verstrikt raak in een militaire virtuele oefenwereld. Een kwaadwillende sergeant Santiago heeft er de macht overgenomen en Hobbes (Scott Bairstow) moet de man onschadelijk maken. Hij merkt al snel dat hij het spel niet meer kan verlaten. Bij de introductie zei Carter dat Harsh Realm net als The X-Files een melange zou brengen van mythologie, het bovennatuurlijke, humor, fantasie en romantisch verlangen.

Harsh Realm is uitermate spannend, vooral door de manier waarop het in beeld gebracht is. Nog veel sterker dan bij The X-Files word je voortdurend benauwend dicht bij de handeling betrokken. De sfeer is naargeestig en dreigend. Er wordt gesproken in korte hijgende stoten. Gelachen wordt er niet, zelfs een glimlach lijkt kostbaar als goud.

In iedere aflevering verschiet het beeld enkele malen van de echte werkelijkheid – waar Hobbes vermist is en gezocht wordt door o.a. zijn verloofde – naar de virtuele van het spel. Tijdens die overgangen zijn beide even met van die rafelige digitale blokjes op het scherm. De grens is nadrukkelijk vaag. Gebeurtenissen in de ene wereld hebben effect in de andere.

Voor een tv-maker is een virtuele wereld nog meer dan een verre planeet een heerlijk speeltuintje waarin van alles te verwezenlijken is. En Carter had graag meer dan 100 afleveringen gemaakt. Maar na 3 slecht bekeken episodes verwijderde het Amerikaanse Fox de serie oktober vorig jaar van het scherm – Carter klaagde over gebrekkige publiciteit en een verkeerd tijdstip. Pas maanden later waren de resterende 6 reeds gemaakte delen te zien op het in sf gespecialiseerde kabelkanaal FX. En sindskort dus op het Nederlandse filiaal van Fox.

Harsh Realm, zondag, Fox, 21.00-22.00u. (Tekst Dirk Limburg, montage Wim Lintsen, flatdisk.net/hr; Dit is het slot van een serie over sf-tv van nu)

    • Dirk Limburg