`Politie moet maatschappelijker'

Een burgmeester stapt op om chef te worden bij de politie in de Gooi- en Vechtstreek. Een opmerkelijke stap, ,,maar wat mensen van buiten kan heel verfrissend zijn''.

Het wachten was nog even op de formele bevestiging. Voordien wilde burgemeester Magda Berndsen-Jansen (50) van Beverwijk geen commentaar geven op haar opmerkelijke overstap naar Hilversum, waar zij per 1oktober plaatsvervangend korpschef wordt van de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek en bovendien districtschef bij de plaatselijke politie.

Het Koninklijk Besluit is gisterochtend afgekomen. ,,Na vijftien jaar openbaar bestuur ben ik wel toe aan een nieuwe uitdaging'', licht zij toe. ,,Het is een ongebruikelijke stap, dat realiseer ik me terdege. Maar ik heb me als raadslid in Boskoop en later als burgemeester in Obdam en Beverwijk altijd erg betrokken gevoeld bij de politieorganisatie.''

Waarom heeft u ooit het burgemeesterschap geambieerd?

,,Ik ben al heel lang politiek actief, vanaf 1980. Ben werkzaam geweest bij mijn politieke partij, D66, en heb ontzettend lang in de keuken kunnen kijken. Je komt dan op een kruispunt. Wat ga je doen? De `politieke lijn' in, dus via het raadslidsmaatschap naar Den Haag, of kies je voor een bestuurlijke loopbaan? Ik heb op advies van Kohnstamm gekozen voor het burgemeesterschap, terwijl ik voor mezelf vond dat ik er eigenlijk nog niet aan toe was. Ik ben in elk geval veel meer bestuurder dan politicus.''

Vindt u niet dat je voor zo'n functie bij de politie specifiek moet zijn opgeleid?

,,Je moet in elk geval niet enkel burgemeesters in de top van de politieorganisatie hebben. Maar het is niet slecht om wat mensen van buiten te halen. Dat kan heel verfrissend zijn. Buitenstaanders kunnen dingen eens kritisch bekijken en bij sommige ingesleten dingen vragen stellen. Het kan ook geen kwaad als dat apparaat wat meer vermaatschappelijkt. Niet softer, in tegendeel zou ik bijna zeggen. Maar kijk wel goed naar wat de omgeving van je vraagt. Ik zou daarin een verbindende schakel kunnen zijn met mijn bestuurlijke bagage.''

U gaat nu wel ónder een burgemeester werken.

,,Ja, dat zal even wennen wezen.''

D66 moppert van oudsher dat de partij te weinig burgemeesters levert en te weinig vrouwen zijn burgemeester. Bewijst u uw partij en uw zusters een dienst met deze overstap?

,,Nou mijn partij in elk geval niet, maar ja, zo gaat het. Ik heb me altijd voor D66 ingezet en dit vind ik best spijtig. Soms mag je voor jezelf kiezen. De actieve politiek, daar zet ik nu een punt achter. Maar daar ben ik ook wel een beetje naar toegegroeid. Er moet verjonging plaatsvinden, het is goed dat die ontwikkeling binnen de partij duidelijk gaande is.''

U kiest wel meteen voor een vrij rumoerig korps. Er wordt ook wel van Gooi- en Smijtstreek gesproken.

,,Ach, ik ga daar gewoon aan de slag. Het korps heeft nu een stap gezet waarbij kwaliteit heel hoog in het vaandel staat. Moedig dat de trap van bovenaf wordt schoongeveegd, met de aanstelling van een hele nieuwe top. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Trouwens, ik ga me natuurlijk wel bijscholen.''

Is het niet eigenaardig om straks in uniform naar uw werk te gaan?

,,Nee, ontzettend makkelijk. Ik hoef 's ochtends nooit meer te bedenken wat ik aan moet.''

    • Bram Pols