Leger Kirgizië weer slaags met infiltranten

In Kirgizië wordt opnieuw gevochten tussen het Kirgizische leger en fundamentalistische infiltranten uit Tadzjikistan. Dat meldde gisteren de president van Kirgizië, Askar Akajev.

Volgens Akajev zijn rond vijftig zwaarbewapende fundamentalisten Kirgizië binnengedrongen en staan er aan de Tadzjiekse kant van de grens nog honderdvijftig klaar om dat voorbeeld te volgen. Daaremee dreigt de strijd tegen de infiltranten die eerder deze week – volgens de reegring in Bisjkek – in het voordeel van het leger leek te zijn beslist, te escaleren.

,,Vanochtend om vier uur heeft een groep van veertig tot vijftig terroristen een poging ondernomen om Kirgizië met geweld binnen te dringen. Aan de grens wordt hevig gevochten'', aldus Akajev op de staatsradio. Hij voegde daaraan toe dat ,,ongeveer achthonderd goed gewapende bandieten'' vanuit het grensgebied opereren.

De rebellen behoren waarschijnlijk tot de in Tadzjikistan gevestigde Islamitische Beweging van Oezbekistan, dat bestaat uit etnische Oezbeken die het bewind van de Oezbeekse leider Islam Karimov bestrijden.Tadzjikistan grenst in het noorden aan Oezbekistan en Kirgizië en in het zuiden aan Afghanistan, waar volgens de leiders van de vijf Centraal-Aziatische landen de rebellen zijn opgeleid.

De Russische president Vladimir Poetin besprak het probleem van het islamitische fundamentalisme gisteren met zijn Tadzjiekse ambtgenoot Imomali Rachmonov. Dat gebeurde in Sotsji aan de Zwarte Zee, waar beiden met vakantie zijn. Volgens Rachmonovs woordvoerder spraken beiden af hun samenwerking te verbeteren en ,,aanvullende maatregelen'' te nemen om ,,extremistische religieuze strijdkrachten, terroristen en bandietengroepen te bestrijden''. Rusland heeft een troepenmacht van enkele duizenden manschappen langs de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan om infiltratie van fundamentalisten en de smokkel van drugs te voorkomen.

Volgens een Kirgizische woordvoerder zijn de fundamentalisten zeven tot tien kilometer op Kirgizisch gebied doorgedrongen. De groep zou bestaan uit ,,goed bewapende sluipschutters'', onder wie Indiërs, Arabieren, Pakistani, Tsjetsjenen, Russen, Oekraïeners, Kirgiezen, Oezbeken en Tadzjieken. Sinds vorige week zijn bij de gevechten tegen de rebellen achttien Kirgizische militairen gedood en zeven anderen gewond; er zijn twee vermisten. De rebellen zouden veertig man hebben verloren. De gevechten concentreren zich op het ogenblik bij de Toero-pas, op een hoogte van vierduizend meter, in moeilijk toegankelijk gebied. ,,Elke centimeter van ons land is heilig voor ons. We zullen alles doen om ervoor te zorgen dat het niet besmeurd raakt'', aldus de woordvoerder.

In Oezbekistan zijn vorige week bij gevechten met infiltranten uit Tadzjikistan twaalf regeringssoldaten om het leven gekomen, zo meldde gisteren het Oezbeekse ministerie van Defensie.