Kylies comeback

Er zijn beroemdheden die nogal plotseling van imago veranderen. George Michael bijvoorbeeld. Verruilde zijn look van huppelend, vrolijk blondje voor die van ruige motorhetero met veel gezichtshaar en cowboylaarzen. En was Michael Jackson eerst een vertederende tiener met puppyvet, later hulde hij zich in punky kleding met veel leer en metaal. Hij keek verwilderd, tastte voortdurend in zijn kruis en verkondigde in zijn liedjes dat hij werkelijk slecht was.

Ook de Australische zangeres en actrice Kylie Minogue (1968) onderging zo'n metamorfose. In de jaren tachtig was ze nog te zien in familieseries, zoals Neighbours. Steevast speelde ze goedlachs, romantisch en kinderlijk. Ook in de film The Delinquents deed ze dat. Hierin is ze een kindvrouwtje dat wegloopt met haar geliefde omdat haar moeder zich tegen de verkering verzet. Als zangeres nam ze mierzoete liedjes op met de megacommerciële producers Stock, Aitken & Waterman (ook van Rick Astley en Mel & Kim). In de videoclips lachte ze breed en had ze altijd keurig gewassen haar.

Eind jaren tachtig werd de Australische opeens sexy en hip. Ze liet zich fotograferen op feestjes, halfnaakt en dronken. Zwoel keek ze in haar felgekleurde videoclips. Er verscheen een stoer fotoboek. Ook dook ze op in obscure (horror-)films en begon ze een relatie met INXS-zanger, party-animal en seksbom Michael Hutchence.

Tien jaar later is ze nog steeds op die toer. In haar nieuwste clip, van het nummer Spinning Around, haar eerste hit sinds jaren, verschijnt ze in hotpants, zo kort, dat haar billen bijna tevoorschijn komen. Op internet doet ze het er goed door. In de homoscene ook. Tijdens de Amsterdamse Gay Pride reageerde het publiek uitzinnig op haar optreden.

De imagoverandering van George Michael werd destijds geaccepteerd. Michael Jackson werd er lachwekkend door. En Kylie weet maar niet te overtuigen. Slechts één keer kwam ze in de richting van hip, sexy en stoer. Toen ze een duet opnam met undergroundster Nick Cave. Maar dat was vooral te danken aan zíjn cultstatus.

Wellicht komt het, omdat ze haar imago te serieus neemt. ,,Ik heb alleen handbagage nodig als ik op reis ga'', schepte ze op tegenover MTV over haar mini-outfits. Maar bovenal blijven haar liedjes zo zoetsappig, dat je steeds terug blijft denken aan dat hysterische kindvrouwtje van toen.

The Delinquents (Chris Thomson, Aus, 1989), vrijdag, RTL4, 12.30-14.20u.

    • Lukas Keijser