KPN samen met Getronics uit de gratie

Getronics werd vanmorgen met een koersdaling van ruim 12 procent gestraft voor tegenvallende halfjaarcijfers. Maar het was KPN dat met een koersdaling van 5 procent voor het grote drama zorgde.

Door de koersval moet KPN steeds verder terrein prijsgeven. Vanmorgen kostte het aandeel nog maar 34,53 euro. De nog steeds oplopende kosten van de Duitse UMTS-veiling, die inmiddels de 95 miljard D-mark hebben overschreden, drukten zwaar op alle betrokken Europese telecombedrijven, maar KPN lijkt relatief het zwaarst te worden gestraft.

Getronics was volledig uit de gratie op de beurs. De automatiseerder wist de eerste zes maanden van 2000 zijn bedrijfsresultaat met niet meer dan 4,6 procent op te vijzelen. Ook de tweede helft van het jaar zal slechts bescheiden groei opleveren. Het beleggersoordeel was hard. Er was op betere cijfers gerekend. Getronics viel in de ochtenduren 12 procent weg naar 15,04 euro. Ook de mededeling dat de automatiseerder sinds mei een herstel van de markt ziet kon de neergang niet stoppen.

Getronics was uitschieter op een voor het overige rustige beurs. De AEX-index kon het niveau van een dag eerder niet vasthouden. De belangrijkste graadmeter op het Damrak verloor tegen het middaguur 1,59 punten op 688,23 punten.

De grote Europese beurzen doken eveneens in de min, in navolging van de lagere sluiting van de Dow Jones in New York.

Corus sprong er onder de hoofdfondsen uit. Gisteren was het nog een en al treurnis voor het Brits-Nederlandse staalconcern. Mogelijke nieuwe ontslagen in Groot-Brittannië en de aanhoudende spanning op de internationale staalmarkt drukten de koers toen naar een dieptepunt. Kennelijk te bar naar de zin van de beleggers, die het aandeel vandaag 4,13 procent opwaardeerden naar 1,26 euro.

ASM Lithography behoorde eveneens tot de grotere stijgers. De chipmachinefabrikant dikte 2,41 procent aan op een nieuwe Amerikaanse order. Financials ABN Amro en ASR profiteerden niet van hun winststijgingen. ABN Amro verloor 3,3 procent op 27,27 euro. Beleggers hadden op een hogere winst gerekend en bovendien is ABN Amro dit jaar flink omhooggegaan nadat het maandenlang rond de 22 euro had geschommeld. Ook bij verzekeraar ASR werd winst genomen. Het aandeel was 1,15 procent lager op 60,10 euro. De overige financials hadden vrijwel geen last. ING was 0,4 procent lager, maar Fortis en Aegon stonden beide op winst.

Het afblazen van de fusie tussen Internatio-Müller en Stork legde de eerste geen windeieren. Het Rotterdamse concern kreeg er 5,85 procent bij op 19 euro, terwijl Stork genoegen moest nemen met 1,1 verlies op 13,50 euro.

Opvallend verlies was er ook voor Wegener. De Apeldoornse uitgever presenteerde fraaie cijfers, maar het aandeel reageerde tegenovergesteld: een verlies van 3,3 procent op 17,60 euro.