KINDERAGENDA

Middeleeuwse muziekHoe was het leven zonder radio, televisie of cd's? In de middeleeuwen hielden mensen ook van muziek, maar meestal luisterden ze daar samen naar. Bij feestelijke gelegendheden liepen er Vermaecklui op straat en die trommelden, draailierden en zongen totdat iedereen er vrolijk van was geworden. In het stadje Gravendam in het themapark Archeon kun je op 20 augustus middeleeuwse muzikanten bekijken en beluisteren. Ze zitten in het huis van de Koopman of de Smid te spelen of lopen door de middeleeuwse straatjes met instrumenten die je bijna nergens meer ziet, zoals een kromhorn, een hakkebord of een trekzak. Je kunt ook een poppenspel bekijken of gaan boogschieten nadat je je hebt laten schminken als een middeleeuwer. En wie gek is op water mag uitproberen hoe een boomstamkano vaart. Hongerige kinderen kunnen daarna aanvallen op de spijspot. Een week later, op 26 en 27 augustus is er ook een leuk evenement: schapen drijven met border collies.

*Themapark Archeon, Alphen a/d Rijn, augustus ma t/m zo 10-17u, in september op maandag dicht Entree 4 t/m 11 jaar ƒ17,50, volw. ƒ24,50, abonnement echtpaar met kinderen ƒ 225, speciale regelingen voor groepen

KindergrachtenfestivalMuziek in en om de grachten, eerst alleen voor volwassenen, dit jaar voor het eerst met een speciaal programma voor de kinderen. Op vrijdag begint om 14u het Kindermonumentenconcert. Vier kinderen vanaf tien jaar beelden de familie saxofoon uit in de tuin van het Theater Instituut. Om 15u begint de masterclass voor jong pianotalent in de toonzaal van Ypma aan het Spui. Daar kan je bekijken hoe Jaques Rouvier jongeren leert Ravel op zijn allermooist te spelen. Ook leuk op vrijdag is de ontdekkingsreis naar de geheime werkplaats van de orgelspelers van de Westerkerk (14-16u). Op zaterdag is er om 12u een workshop geluidseffecten in het Theater Instituut. Dit programma, voor kinderen van 8-12 jaar, wordt zondag herhaald. Op zaterdag begint om 20.30 het traditionele Kinderprinsengrachtconcert op het ponton voor Hotel Pulitzer. Kinderen van 8-12 jaar kunnen lekker in het donker genieten van mooie muziek en kijken naar de verlichte ramen van huizen en gebouwen (gratis kaarten bij de Avro). Kinderen vanaf 8 jaar kunnen om 17u meevaren met de monumenten-rondvaart. Onderweg kan je luisteren naar spannende verhalen over de huizen waar de boot langsvaart en ook over de vroegere bewoners. Gelukkig is er ook een voorstelling speciaal voor de allerjongsten. Op zondag begint om 11u het peuterprogramma `Wortels en Pindakaas'. Zangers en zangeressen zingen liedjes uit o.a. Senegal, Suriname en Nederland.

*Kinderprinsengrachtconcert, Inl 020-4214542, Festivalkassa Felix Merites, Keizersgracht 324, Amsterdam

Pokémon dorpIn het Familiepark Drievliet in Rijswijk staat op 18 en 23 augustus een grote opblaastent met daarin een Pokémondorp. Kinderen die Pokémonkaarten verzamelen, maar niet weten hoe ze het spel moeten spelen, kunnen dat ter plekke leren. Voor de ervaren spelers is een speciale wedstrijdhoek ingericht waar ze de met elkaar kunnen strijden om echte prijzen. En er is natuurlijk ook een ruilbeurs, dus neem je dubbele kaarten mee.

*Pokémon Summer tour, Drievliet, Jan Thijssenweg 16, Rijswijk, vrij 18/8 wo 23/8, 10-18u Entree ƒ24,75

Virtueel naar Ooit

Vraag eerst aan je ouders of het mag, want internetten is niet gratis. Vervolgens tik je www.ooit.nl in en dan begint de virtuele tocht door het Land van Ooit. Voordat je mag ronddwalen moet je ook je naam en je adres intikken, dus vraag ook eerst even aan je ouders of dat goed is. Je kan dan gaan kiezen tussen vier blokjes: tv, informatie, virtueel en ... Dan tik je op de krul en je wandeling kan beginnen. Volgens de uitleg komen er allerlei figuurtjes tevoorschijn achter de bomen en struiken, maar mij lukt het niet met deze poppetjes te spelen. Het schijnt dat kinderen daar veel handiger in zijn dan volwassenen, dus probeer het gewoon maar eens uit. Wel zag ik een schip uit de grond steken dat volgens de uitleg in Nieuw-Zeeland in de bagger was verdwenen en bij ons weer boven de grond was gekomen. Dan moet het schip dus recht door de aarde zijn gereisd, want Nieuw-Zeeland is onze `tegenvoeter'.

*Het Land van Ooit www.ooit.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar

Agenda NRC Handelsblad

Postbus 8987

3009 TH Rotterdam