Kans op redding van Koersk lijkt miniem

De kans dat de 118-koppige bemanning van de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk nog in leven is lijkt miniem. Russische reddingspogingen blijven zonder resultaat, en Britse en Noorse hulp komt te laat omdat die te lang is geweigerd.

Premier Michail Kasjanov sprak vanmorgen, in zijn eerste reactie sinds zaterdag toen het ongeluk gebeurde, van een ,,vrijwel rampzalige'' situatie. De marinepersdienst bevestigde dat er al 24 uur geen klopsignalen meer zijn gehoord uit het vaartuig, dat op 108 meter diepte op de bodem van de ijskoude Barentsz-Zee ligt.

Na herhaalde afwijzingen is Rusland gisteravond op bevel van president Poetin alsnog akkoord gegaan met de inzet van de Britse capsule LR5, bijgenaamd The Scorpion. Dit reddingsvaartuig is nu vanuit de Noorse havenstad Trondheim op weg naar het rampgebied. Noorse kikvorsmannen kunnen eveneens op z'n vroegst pas zaterdag op de plaats des onheils operationeel zijn. Overigens houdt het Nederlandse ministerie van Defensie in opdracht van de NAVO twee mobiele decompressietanks en twee specialistische medische teams gereed, die desgewenst naar Moermansk kunnen worden gevlogen.

Intussen vragen vrijwel alle Russen, de pers en de familie van de opvarenden voorop, zich af waarom de bewindslieden ,,de bemanning letterlijk laten stikken''. Niemand heeft een goed woord over voor de admiraals, die sinds de ramp zaterdag vijf dagen nodig hadden om elementaire informatie als het aantal opvarenden naar buiten te brengen. Voor het eerst moet ook Poetin het ontgelden: het wordt hem aangerekend dat hij zijn watersportvakantie aan de Zwarte Zee niet heeft onderbroken.

Het noodcomité onder vice-premier Ilja Klebanov, de man die eerder de buitenlandse hulp categorisch afhield, komt vanmiddag bijeen op de marinebasis Severomorsk, aan de kust van de Barentsz-Zee. Admiraal Vladimir Koerojedov, de bevelhebber van de marine, zei dat wordt overlegd over ,,de mogelijke oorzaken van het ongeluk'' en over de vorm waarin Westerse assistentie acceptabel is. Van alle officials heeft admiraal Koerojedov tot nog toe de meest tegenstrijdige informatie verspreid. In Westerse bronnen is gisteren gezegd dat in de Koersk zaterdag waarschijnlijk een torpedo is ontploft. Die explosie leidde vermoedelijk tot de ontploffing van een aantal andere torpedo's. De voorste helft van de onderzeeër zou zijn volgelopen en daarop zou de Koersk zijn gezonken.

WOEDE: pagina 5

    • Frank Westerman