Internationaal

LONDEN

De telecomsector bleef vanmorgen de stemming bederven in Europa, nadat de biedingen voor UMTS-licenties in Duitsland de 95 miljard D-mark overschreden. British Telecom was in Londen 3,7 procent lager, en Vodafone moest met 2,2 procent terug. Dat drukte de FTSE-index, die 0,6 procent lager was op 6.489 punten.

FRANKFURT

Ook Deutsche Telekom moest terug, met ruim een procent, temidden van groeiende UMTS-nervositeit. Deutsche Bank verloor enig terrein, nadat de bank gisteren een recordkoers boekte. De DAX-index was 1,1 procent lager op 7.233 punten.

PARIJS

TotalFina, dat een tiende van de CAC-index bepaalt, kon 2,8 procent stijgen op basis van de hardnekkig hoge olieprijzen. De rest van de markt had minder reden tot vreugde. France Telecom, indirect een van de bieders op de Duitse telecomveiling, daalde met 2,7 procent. De CAC-index was 1,1 procent lager op 6.610 punten.

TOKIO

Na vier handelsdagen met stijgende koersen op rij besloten beleggers op de effectenbeurs in Tokio vanmorgen winst te nemen. Het Nikkei-gemiddelde zakte daardoor 195 punten (1,2 procent) tot 16.161.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten sloot de Hang-Sengindex in Hongkong de handel af met een verlies van 0,6 procent. In Zuid-Korea daalde de belangrijkste beursgraadmeter 1 procent. In Australië stegen de aandelenkoersen daarentegen gemiddeld met 0,1 procent.

NEW YORK

Net als een dag eerder was gisteren op de effectenbeurs van New York weinig vuurwerk te zien. Het Dow-Jonesgemiddelde ging naar beneden met 59 punten (0,5 procent) tot 11.008, terwijl de elektronische Nasdaq-beurs iets steeg, met 10 punten of 0,25 procent tot 3861. De eerder op de dag bekendgemaakte Amerikaanse consumentenprijzen konden de beleggers niet stimuleren. In juli bleek de prijsindex te zijn gestegen met 0,2 procent. Ook zonder de sterk wisselende prijzen van voedsel en energie bedroeg de stijging 0,2 procent. De percentages kwamen in grote lijnen overeen met wat was verwacht. In de Dow was computerproducent Hewlett-Packard de grote uitzondering met een koersstijging van meer dan 8 procent tot 120 dollar. De beleggers namen kennelijk een voorschotje op de nabeurs te presenteren resultaten.

Home Depot was opnieuw de grootste daler. De doe-het-zelfgigant verloor deze keer ruim 4 procent, na op dinsdag al ruim 9 procent te hebben laten liggen. Overigens was de hele detailhandelssector voor de tweede dag achtereen lager.